Banán

A banán szobanövényként még újdonságnak számít, ezért ritkán találkozhatunk vele. Lakásban való tartásra csak a törpe változatok alkalmasak, de ezek is gyors növekedésűek és sok helyet igényelnek.

Érdekes, örökzöld növény
A banán Közép- és Dél-Amerika, illetve Kelet-Ázsia trópusi területein honos évelő növény. Csaknem 100 éve a földközi-tengeri országokban is megtalálható. Szobanövénynek csak a Musa acuminata, a Kanári szigetekről származó törpebanán, és az Ensete, a díszbanán alkalmas. A mi éghajlati viszonyaink mellett termésre nem számíthatunk. A hat méter magasra növő valódi, gyümölcstermő banán nem szobanövény. Törzsét az egymással szorosan összezáródó levélnyelek alkotják. A legalsó levelek az egészséges példányokon is elhalnak.


A törpék is óriások lesznek
A törpe banánok is csakhamar kisebb óriásokká fejlődnek. A csaknem egy méter hosszú, 30-40 cm széles levelek szélei keresztben, a főér irányába enyhén behasadozottak, ezáltal pálmalevélhez hasonlóan visszahajlanak.
Nagy helyigény
A törpebanán kiváló szobanövény, a legmegfelelőbb hely számára egy tágas télikert.

Szaporítás
A kereskedelmi célra termesztett törpebanánt kizárólag vegetatív úton, azaz sarjakról vagy sejttenyésztéses eljárással szaporítják.
Erőteljes sarjhajtások
Az idősebb növények a törzs alapi részénél sarjhajtásokat fejlesztenek, amelyek az anyanövény elhalása után tovább növekednek. Emeljük ki a növényt a cserépből, és válasszuk le az oldalhajtásokat gyökérrel együtt. Amennyiben az anya-tő még életképes, ültessük át egymagában friss földbe.

Megfelelő drénréteg
A sarjhajtásokat óvatosan tisztítsuk meg, vágjuk vissza a gyökereket.
A cserép aljára helyezzünk 5-10 cm vastagságban apróbb kövekből álló drénréteget, majd szórjunk rá 5-10 cm vastagságban földet. Ültessük el a sarjakat, a földet erősen nyomjuk a gyökerekhez. Alaposan öntözzük meg, és tartsuk a cserepet egyenletesen melegen, nyirkosán. A díszbanán nagyon ritkán kapható magjait vetés előtt két nappal áztassuk be. A vetést fedjük le üveglappal vagy fóliával, amíg a gyökerek kifejlődnek.

NÖVÉNYDOKTOR
□ Ha a leveleken száraz foltok jelennek meg, szegélyük pedig megbarnul, túl szárazon tartjuk a növényt. Öntözzük többet és növeljük a páratartalmat.
□ Ha a növény fejlődése visszamarad, ültessük át a tövet friss, tápanyagban gazdag talajba, nagyobb cserépbe.
□ Ha a leveleken rothadási helyek alakulnak ki, a növény alacsony hőmérsékleten túl sok vizet kapott vagy a gyökerek pangó vízben állnak. Gondoskodjunk a víz megfelelő elvezetéséről, és óvatosabban öntözzük.
□ A levelek fonákján, a főér hosszában rendszertelenül megjelenő foltok gyapjastetvek jelenlétére utalnak. Enyhébb mértékű fertőzés esetén alkoholos vattával eltávolíthatjuk a kártevőket, súlyosabb esetben azonban csak megfelelő rovarirtó szer segíthet.
□ Ha a levelek károsodottak, a növény huzatban állt, vagy elővigyázatlanul gondoztuk.