Buzogányfa

Buzogányfa (Beaucarnea recurvata)

A buzogányfa palackhoz hasonló törzse vizet raktároz szárazság idejére.
A növény érdekes alakjával hívja fel magára a figyelmet. Mivel gondozása egyszerű, laikusoknak is bátran ajánlhatjuk.

Minek köszönheti alakját a buzogányfa?
A buzogányfa levelei a Vele közeli rokonságban álló és szintén az agávéfélék családjába tartozó bunkósliliom formáját idézik, a növény alsó része azonban buzogányra emlékeztet. A törzs megvastagodott alapja ugyanis nedvesség- és tápanyagraktárként működik.

Őshazája Mexikó
A buzogányfa Dél-Mexikóból származik. Egy részük hatalmas, teljesen kifejlett példányként kerül Európába. Ezek nagyobb középületek díszítésére szolgálnak. A hétköznapi felhasználók azonban jobban teszik, ha kisebb, fiatal növényt vásárolnak, vagy maguk nevelnek buzogányfát magról. A fiatal növények levelei egyébként közvetlenül a gumóból fejlődnek, a magas törzs csak valamivel később fejlődik ki.

Hosszú levelek
A buzogányfának hosszú, ringó levelei vannak. Fontos, hogy a növény szabadon — például dobogón — álljon, mert így érvényesül leginkább a különös módon kissé felfelé ívelő leveleinek szépsége.

A nyaralás nem probléma
A tavaszi és nyári növekedési időszakban rendszeresebb, nagyobb mennyiségű öntözést igényel a buzogányfa, ám egy bizonyos felkészülési idő elteltével akár kéthárom hétre is magára hagyhatjuk, és minden gond nélkül elmehetünk nyaralni.

Otthoni szaporítás magvetéssel
Február végétől április elejéig magunk is vethetünk buzogányfát magról. Biztosabb sikerre akkor számíthatunk, ha miniatűr üvegházat és a szaküzletekben készen kapható vető- földet használunk. Az üvegház helyett megteszi a hétköznapi virágcserép is, melyet üveglappal fedünk le. Az edényt állítsuk a fűtőtestre, ahol alulról elegendő meleget kap, körülötte pedig 20—25 Celsius fokos a hőmérséklet. Ha kikeltek a kis növények, tegyük őket világos helyre, de ne közvetlenül a napra. Még ilyenkor is ajánlatos a fedőlap használata, de időről időre gondoskodjunk megfelelő szellőzésről, hogy elkerüljük a páralecsapódást. Amikor a növények már elég nagyok, ültessük őket külön cserépbe, és tartsuk a földet egyenletesen nedvesen, de ne vizesen. Buzogányfa-magot szak- üzletben vásároljunk, házilagos előállítása ugyanis laikusok Számára túl nehéz feladat lenne. Sok más növénnyel ellentétben a buzogányfa jól csírázik, és magja meglehetősen hosszú ideig eltartható.

NÖVÉNYDOKTOR
A buzogányfát általában ritkán támadják meg kártevők vagy betegségek.

A takácsatkák megjelenésére olykor számítanunk kell. A kezdeti stádiumban a leveleket enyhe mosogatószeres oldattal egyenként mossuk le, majd óvatosan szárítsuk meg a leveleket. Azonnal bevethetjük a rablóatkákat is. Ezt a szabad szemmel alig észrevehető természetes ellenséget szaküzletben szerezhetjük be. Súlyosabb esetben a növényt többnyire még kémiai szerekkel sem lehet megmenteni.


A levélfonákon ülő pajzstetveket éles késsel kaparjuk le, majd az érintett helyeket alkoholba mártott vattával töröljük át.