Csüngőágú fikusz

Csüngőágú fikusz  (Ficus benjamina)

Az örökzöld, dekoratív csüngőágú fikusz a legkedveltebb szobanövények közé tartozik. Igénytelen és könnyen kezelhető. Ha hajtásvégeit nem vágják le, akár több méter magasra is megnőhet.

Szereti a meleget
A csüngőágú fikusz Számára a 20—25 Celsius fokos nyári és a minimum 17 Celsius fokos téli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Ha nem éri közvetlen napfény, akár a 30 Celsius fokos hőmérsékletet is elviseli. Ha nagyon meleg van, naponta permetezzük a leveleket langyos vízzel.

Általános virágföld
A csüngőágú fikusz jól fejlődik általános virágföldben. Nincs szüksége rendszeres átültetésre: csak akkor kell átültetnünk, ha növekedése abbamarad, vagy kinövi a cserepet. Szereti viszont, ha minden évben friss földréteget töltünk a cserépbe.

Állítsuk a növényt világos helyre
A csüngőágú fikusz nem igényel optimális fényviszonyokat, de ha túlságosan sötét helyen áll, kevesebb levelet hajt. Ez a probléma mesterséges fénnyel megoldható. Irányítsunk egy, a növények megvilágítására alkalmas lámpát a fikuszra, és a kiszáradás elkerülése érdekében rendszeresen permetezzük a leveleket.

Egy kis kényeztetés
A csüngőágú fikusz levelei rendszerint üde zöldek, de idővel a mész és a por hatására elveszíthetik fényüket. Ebben az esetben óvatosan mossuk le a leveleket desztillált vízzel, majd permetezzünk rájuk egy kevés levélfényt. A sovány tejtől is fényesek lesznek a levelek.

Nyugodtan vágjuk vissza
Ha a csüngőágú fikusz elérte a kívánt magasságot, vágjuk le a hajtás- csúcsokat.

Decembertől januárig ne trágyázzuk
A növénynek szüksége van pihenőidőre, ilyenkor ne trágyázzuk. Ha mesterséges fényt kap, adjunk neki kéthetente egy kevés trágyát.

A csüngőágú fikusz szaporítása
A növényt a friss csúcs- vagy oldalhajtásokról a legkönnyebb szaporítani. A legkedvezőbb időszak a tavasz. A dugványok 8—10 cm hosszúak legyenek, és pontosan egy levélpár fölött vágjuk le Őket. A vágási felületet valamilyen hormonkészítménybe is bemárthatjuk, mielőtt a dugványt a homok-tőzeg keverékbe elültetnénk. A cserepet állítsuk az ablakpárkányra, a fűtőtest fölé (az alulról jövő meleg serkenti a gyökérképződést).

Az idősebb növények metszése
Ha nem akarjuk, hogy a csüngőágú fikusz egy bizonyos magasságot meghaladjon, távolítsuk el az új csúcshajtásokat. Erőteljes visszavágás esetén kenjük be a vágási felületet porított faszénnel, hogy a növény ne veszítsen sok nedvességet. Ha azért hullajtja a leveleit, mert túl sötét helyen állt, a visszavágás serkentheti a növekedést. A léggyökereket ne távolítsuk el!

NÖVÉNYDOKTOR

A levelek megsárgulását vagy barna foltosodását rendszerint a levelek fonákjához tapadó takácsatkák okozzák. Távolítsuk el a beteg leveleket, és kezeljük a növényt rovarölő szerrel.

A csüngőágú fikuszt a pajzstetvek és a gyapjastetvek is megtámadhatják. A gyapjastetveket vattaszerű viaszbevonatukról ismerhetjük fel. Szórványos megjelenésük az egészséges növényeket kevésbé károsítja, ha a kártevőket eltávolítjuk. Mielőtt a vegyszerekhez nyúlnánk, próbáljuk meg alkohollal átitatott vattacsomóval eltávolítani a kártevőket.


Barna foltok, levélhullás: rendszerint fény- vagy vízhiány okozza.