Diffenbachia

Diffenbachia (Dieffenbachia maculata)

A diffenbachia ovális levelei a fajtától függően lehetnek fehér foltosak, zöld szegélyűek vagy melírozottak. A kevés gondozást igénylő növények közé tartozik, de magas páratartalmú levegőt igényel.

Ideális szobanövény
A diffenbachiát a bécsi botanikus kert főkertészéről, J. Diffenbachról nevezték el sokévi, érdemekben gazdag szolgálata elismeréséül. A növény a trópusi Közép és Dél-Amerikából származik, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia esőerdeiben honos.
Mérgező nedvétől eltekintve ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letörjük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a diffenbachia nedvével érintkezésbe kerülhetünk. A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad tőle.

Újabb változatok
A diffenbachiának számos különböző színű és levélmintázatú fajtája kapható, melyek mind néhány alapfajtára vezethetők vissza. A ’Camilla’ fehér vagy krémszínű levelein vékony zöld szegély fut körbe. Ez a Diffenbachie maculata ’Compacta’ természetes változata. Természetesen új fajták nemesítése is folyik.
A kevés gondozást igénylő növények közé tartozik, de magas páratartalmú levegőt igényel.

A növény szaporítása
Ha a diffenbachia már túl nagy, több növényt csinálhatunk belőle. Ne feledkezzünk meg azonban a mérgező, savas nedvről! Használjunk gumikesztyűt, majd a munka befejeztével alaposan mossunk kezet.

1. Csúcshajtások
Ha a növény túl magasra nőtt és csupasz a szára, vágjuk le a csúcsot ás tegyük vízbe, míg gyökeret nem ereszt. Ekkor ültessük tápanyagban gazdag földbe.


2. Szárdugványok
A szárat is feldarabolhatjuk dugványokra. Minden darabon hagyjunk azonban egy „szemet” (ezek azok a pontok, amelyekből az Új levelek fejlődnek ki). Fektessük a szár- darabot vízszintesen a földre Úgy, hogy a szem felfelé nézzen. Borítsuk le műanyagzacskóval (mini melegház) és biztosítsunk 24 ‘C-os hőmérsékletet. Körülbelül három hét után kialakulnak az új gyökerek, és megmutatkoznak az első hajtások is.


3. Gyökérsarjhajtások

Ha egy idősebb növény egyszer már virágzott, a törzsénél gyakran kicsi, Új növények jelennek meg. Ezeket nagyon óvatosan leválaszthatjuk, ás külön cserépbe ültethetjük. Először meglehetősen meleg helyre helyezzük õket.
Fontos a tiszta kés
A dugványok levágásához tiszta, kifőzött kést használjunk, ugyanis a növény nagyon érzékeny a baktériumokra.

NÖVÉNYDOKTOR
A diffenbachiára tulajdonképpen csak a baktériumok jelentenek komoly veszélyt. Amennyiben megtámadják, először a levelek fonnyadnak el majd később az egész növény. Sajnos ilyenkor nincs más megoldás, ki kell dobni a növényt, mielőtt más növényeket is megfertőzne. A fonnyadó diffenbachiát már nem lehet megmenteni. A cserepet ás az alátétet minden esetben fertõtlenítsük, mielőtt újra felhasználnánk.
Télen, a fehérfoltos fajtákon néha barna levélfoltok jelennek meg. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel a fényhiány, mivel ez a tünet napsütéses időszakban soha nem észlelhető. A baktériumfertőzéssel ellentétben ezek a foltok szárazak.
A diffenbachiát a takácsatkák is megtámadhatják. Ilyenkor a levelek lehullnak. Általában segít a rovarirtó szer, amellyel az egész növényt be kell permetezni.