Óriás jukka

Óriás jukka (Yucca elephantipes)

Érdekes formája és egyszerű gondozása miatt a jukka különösen népszerűvé vált. A kertészek általában csupasz szárdarabokat vásárolnak, amelyek elültetés után kihajtanak.

Tágas helyekre illik
Szobanövényként három jukkafajta ismert, de Amerikában mintegy 30 faja létezik A trópusokon szabadban nő, a kertek kedvelt növénye. Elsősorban harang alakú virágáért tartják, de csak a tízéves vagy annál idősebb példányok virágoznak.

Hazája Dél-Amerika

A jukka minden faja Dél-Amerikából származik. Ezekről a területekről hajóval nagy mennyiségben szállítanak csupasz szárakat, amelyeket Európában üvegházakban ültetnek el. A szárak gyorsan meggyökereznek, és levélrozettát nevelnek.

Szobanövényként három fajtája ismert.
Az alul vaskos, gumó- szerű törzsű Yucca elephantipes levelei mattzöldek. A nagyon magasra megnövő Yucca aloifolia törzse pikkelyes, felálló levelei pedig tűhegyesek. A harmadik fajta a Yucca gloriosa, amelynek törzse rövid, levelei pedig a másik fajtáknál szélesebbek.

A jukka szaporítása

Nem nevel magot
Ha virágzik is valamikor a jukkánk, nem nevel magokat, ugyanis eredetileg a beporzást egy éjszakai lepke, az ún. jukkamoly végzi el. Mivel ez a lepkefajta felénk nem honos, a növényt vagy szárdarabokból, vagy hajtásokról szaporíthatjuk.

Szaporítás szárdarabból
A szárdarabokat — vagy, ahogy a szakember nevezi: törzsdarabokat — megvásárolhatjuk, de idősebb növény szárát is feldarabolhatjuk legalább 10 cm-es részekre. Mielőtt a szárdarabok a földbe kerülnének, mártsuk be a vágási felületet hormonporba. Töltsünk meg egy szaporítóládát fele-fele arányban elegyített homok és tőzeg keverékével, majd dugjuk bele a szárdarabokat. Zárjuk le a ládát egy fedővel vagy fóliával, de úgy, hogy a szárak érintetlenek maradjanak. Naponta szellőztessük 5—10 percig, nehogy a szárdarabok elrothadjanak. A szaporításhoz meglehetősen magas, 27 °C körüli hőmérsékletre van szükség. Kb. három hét elteltével, amikor megjelennek az első levelek, vegyük le a fóliát és ültessük el őket.

Szaporítás hajtásról

Ha nem akarjuk feldarabolni a jukkánkat, próbálkozzunk hajtással. A szárdarabon fejlődött hajtást óvatosan törjük le és hagyjuk pár napig száradni. A pár nap elteltével ültessük el homok és tőzeg keverékével töltött ládába vagy cserépbe, majd ha gyökeret eresztett, ültessük át.

NÖVÉNYDOKTOR
A leveleken látható szürke réteg gombás megbetegedés jele. Kevesebbet öntözzünk és trágyázzunk. Különösen az erősen nitrogéntartalmú trágyákat kerüljük. Változtassunk a fényviszonyokon és az elhelyezésen is.
A barna rovarok a levelek alatt általában pajzstetvek. Spirituszba mártott vattával távolíthatjuk el őket.
EA Sárga levelek fényhiányra utalnak. Tegyük világosabb helyre, és távolítsuk el a sárga leveleket.