Tarka csodacserje

A tarka csodacserje az egyik legszebb szobanövény. A levelek színe változatos: sárga, halványzöld, narancsszínű, piros és sötétlila árnyalatúak lehetnek- gyakran egyetlen levélen.

A változatok sokasága
A tarka csodacserje, vagy másik nevén a kroton, a kutyatejfélék családjába tartozik. A trópusi Délkelet-Ázsiában és a Dél-tengeri szigeteken őshonos, ahol akár három méter magasra is megnő. Egyetlen fajából, a Codiaeum variegatumból, a keresztezések és nemesítések során különböző levél alakú és színű változatok sokasága jött létre. Egyetlen közös jellemzőjük, hogy bőrnemű leveleik vannak.

Igényes növény
Rikítóan tarka leveleivel méltán veszi fel a versenyt a legtöbb szobanövénnyel. Az új nemesítések nem csak az érdekes levélalakokat és a még nagyobb színválasztékot célozták meg, hanem a fűtött helyiségek száraz levegőjével szembeni fokozottabb ellenálló képességet is. A legújabb fajták nevelése ezért sokkal egyszerűbb, mint a régebbi fajtáké. Ennek ellenére ezek is igénylik a gyakori permetezést. Tegyünk kaspójukba nyirkos tőzeget, és leveleiket törölgessük le néha nedves szivaccsal.

Megfelelő fényviszonyok
A túl erős fény is árthat a növénynek, ha pedig nem áll elég világos helyen, levelei elveszítik élénk színüket.
Ha a csodacserje ledobja a leveleit, erős visszametszéssel még megmenthetjük. Meleg (25 Celsius fokos) helyen neveljük magas (70-80%-os) páratartalom mellett.