Törpe narancs

Törpe narancs (Citrus microcarpa)

Ha magunkra vállaljuk a rovarok szerepét és a beporzás feladatát, akkor előfordul, hogy a szobában nevelt narancsfa ágain egyszerre illatoznak a fehér virágok és növekednek az apró, zöld vagy narancsszínű gyümölcsök.

Néhai nemesek kedvence…
A narancsfa eredetileg csak Kína déli részén volt honos, és csak később, Indián keresztül került Európába. Napjainkban mindenütt termesztik, ahol az éghajlat megengedi.

Kastélykertek növénye

A XVII—XVIII. században egyre-másra épültek a kastélykertekben az orangerie-nek nevezett, művészi igényű üveg- házak, melyek kizárólag a narancsfák téli tárolására szolgáltak. A híres IV. Krisztián dán király is egyike volt azon uralkodóknak, akik lelkesen nevelték narancsfáikat, nyáron a parkban, télen pedig az üvegházban.

Miniatűr formában is
Az igazi narancsfák nagyra nőnek — jóval nagyobbra, mint hogy szobában tarthatnánk őket. Szerencsére azonban a XV. század végén egy miniatűr narancsfa, az úgynevezett Citrus microcarpa, korábbi nevén Citrus mitis került a Fülöp-szigetekről Európába. Ez a törpe vagy cserepes narancsfa éppen megfelelő méretű a szobai tartásra, és nagyobb rokonaival ellentétben nincsenek rajta tövisek. Egyébként nem sokban különbözik tőlük.
Látványos örökzöld A törpe fajta — a nagyhoz hasonlóan — mutatós örökzöld bokorrá vagy fácskává fejlődik, és fényes, bőrszerű leveleket hoz. Tetszetős fehér virágai bódító illatot árasztanak, gyümölcsei kissé kesernyés ízűek, de fogyaszthatók. A Citrus microcarpa már fiatal korában virágzik, és termést is hoz.

A gyümölcstermesztés művészete

Noha a legtöbb narancsfa egész éven át szakadatlanul virágzik, mégis nyári hónapokban nyújtja a legpompásabb látványt. Beporzás nélkül azonban nem számíthatunk gyümölcstermésre. A beporzást úgy végezhetjük el a legegyszerűbben, ha a virágról csipesszel leveszünk néhány portokot, és a bibére tesszük, vagy ecsettel kiszedünk egy kis virágport a portokokból, és azt visszük át a bibére. A műveletet néhány nap múlva ismételjük meg.

Vessünk el egy magot

Magunk is könnyen nevelhetünk narancsfát. Egy közönséges, érett narancs magját tegyük tőzegkorpával telt cserépbe. Tartsuk jó nedvesen a talajt, amíg a növény három-négy levelet hoz. Ezután hetente trágyázzuk.

A törpe narancs szaporítása
Törpe narancsfát csak fejdugványozással szaporíthatunk. Tavasszal vágjunk fiatal hajtáscsúcsokat, és a fejdugványokat ültessük trágyázott tőzegkorpába. A növényeket csak akkor kell átültetni, amikor kinőtték a cserepet.

NÖVÉNYDOKTOR
Az alkalmanként megjelenő barna pajzstetveket és fehér gubacstetveket spirituszos vattával távolítsuk el a növényről.

A fehér legyek ellen a földbe szúrt Sárga agyaglappal vagy fürkészdarázs petéivel védekezhetünk.


A rozsdapenész rozsdafoltszerűen lepi el a leveleket. Nedves kendővel törölhetjük le a növényről.


A fejlődési rendellenességek, mint a levélhullás, a görbe növés és a növekedés- hiány oka a túl sok vagy túl hideg vízzel történő öntözés, illetve a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet lehet. Az öntözéshez használjunk szobahőmérsékletű vizet, és helyezzük át a növényt.


A levelek felpöndörödését a léghuzat okozza.