Bifrenaria

Bifrenaria (Bifrenaria)

A Bifrenaria nevelésével kezdők is megpróbálkozhatnak, hiszen egyszerűen gondozható orchidea, és bármely virágablakban tartható. Nagyon szép, tartós és illatos virágai nyáron nyílnak.

Ideális növény kezdő orchidea-gyűjtőknek
A Bifrenaria mintegy kéttucatnyi fajt számláló orchidea nemzetség. A legtöbb faj Brazília trópusi esőerdőiből származik, ezek fán lakó növények. Latin nevének jelentése „két oszlop”. Ez a két oszlop jól felismerhető a virágban: két porzót foglal magába, amelyek portokjai a bibével és a bibeszállal összenőve nagy csőszerű szervvé alakultak, amint az a címlapfotón is látható. Közeli rokona a Lycaste orchidea nemzetségnek, ezért ugyanolyan gondozást igényel.

Tojásformájú álgumók
Vízszintes gyöktörzseiből erednek a víz tárolására alkalmas, tojásformájú álgumók, amelyek sűrűn egymás mellett ülnek. Csúcsukból egy 30 cm hosszú, bőrnemű lomblevél ered. A legfiatalabb álgumók alsó végéből hajtanak ki a virágok.

Tartós virágok
Általában minden virágszáron két gyönyörű virág nyílik, amelyek viaszos tapintásúak és nagyon tartósak – vágott virágként is. Ezért is tartják olyan szívesen vázában, a lakás díszeként. A B. harrisoniae ugyancsak Brazíliában őshonos. Bőrnemű levelei ovális alakúak, mintegy 30 cm hosszúak, gyakran akár a 12 cm levélszélességet is elérhetik. A virágzat nem hosszabb 5 cm-nél, egy-két csodálatos virága van, de ezek nagyon tartósak. Márciustól májusig virágzik.
Mindent egybevetve: a Bifrenaria olyan orchidea nemzetség, amely egyszerűen gondozható. Azok a növénybarátok is bátran megpróbálkozhatnak nevelésével, akiknek még nincs tapasztalatuk e téren, és biztosak lehetnek benne, hogy nem éri őket csalódás.

A Bifrenaria egy éve
Ezt az orchidea nemzetséget nagyon könnyű nevelni és gondozni, ezért nem csak a termesztők, hanem a különlegességeket kedvelő virágbarátok is szívesen foglalkoznak vele. Egyszerű virágcserépben vagy speciális, szakboltokban beszerezhető orchidealádában tarthatjuk. Fontos, hogy földje morzsalékos szerkezetű legyen. Ültessük készen kapható orchideaföldbe, vagy édesgyökerű-páfrány gyökérzet, rostos tőzeg, fakéreg és faszén darabkák keverékébe. Ügyeljünk arra, hogy beültetéskor ne tömörítsük a földet túlságosan, mert összenyomhatjuk a gyökereket. Ne feledkezzünk meg a vízelvezető rétegről sem.

Átültetés

Gyökérzete rendkívül sérülékeny és gyengén fejlett, ezért csak akkor ültessük át, ha feltétlenül szükséges. Ha kinőtte a cserepét, természetesen minél előbb végezzük el az átültetést

Hőmérsékleti viszonyok
16-18 °C-os hőmérséklet és 60%-os páratartalom legkedvezőbb a fejlődéséhez, ezért időnként porlasztóval párásítsuk a levegőt. Nyáron, árnyékos helyen,a szabadban is tarthatjuk. A nyugalmi időszak november elején veszi kezdetét, ekkor négy hétre állítsuk hűvösebb helyre, és egyáltalán ne öntözzük. Ezt szigorúan tartsuk be, mert a következő virágzáshoz szüksége van a pihenésre! A téli időszakban csak mérsékelten öntözzük.

Növekedési időszak
Tavasszal, amikor a növekedés megindul, rendszeresen és bőven öntözzük. Állítsuk világos helyre, de óvjuk a perzselő napsütéstől, és gondoskodjunk megfelelő szellőztetésről.


NÖVÉNYDOKTOR

Ezt az orchideát általában ritkán támadják meg kártevők és kórokozók. A nem megfelelő nevelési körülmények azonban gondot okozhatnak.
□ A hajtáscsúcsok akkor barnulnak, ha erős, perzselő napfény érte a növényt. Távolítsuk el metszőollóval az elszíneződött csúcsokat. Ez nem árt a növénynek, és egyben szebbé is varázsoljuk.
□ Ha a növény rothadni kezd a tél folyamán (és/vagy el is pusztul) bizonyára megfeledkeztünk arról, hogy a nyugalmi időszakban, négy hétig egyáltalán nem szabad öntöznünk. Amennyiben időben észrevesszük, talán még megmenthetjük a növényt. Ekkor ültessük át, és ne öntözzük.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A Bifrenaria fajok csak ritkán nőnek 30 cm-nél magasabbra. Enyhén csüngő növekedésűek is lehetnek.
Virág és illat
A virágzási időszak tavasszal kezdődik, és akár nyárig is elhúzódhat. A virágok általában sárgák és fehérek, borvörös ajakszirommal. Sokáig díszlenek, vágott virágként is tartósak, kellemes illatúak.
Fény és hőmérséklet
Meghálálja, ha világos helyen tartjuk, de nem szereti a közvetlen napfényt. Leginkább a 16-18 °C körüli hőmérsékletet kedveli. A nyugalmi időszakban, amikor az új virágok képződnek, három-négy hétig néhány fokkal csökkentsük a hőmérsékletet.
Öntözés és trágyázás
A növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel. Néha adjunk speciális orchidea-tápoldatot az öntözővízhez. Két öntözés között kissé kiszáradhat a földje. A nyugalmi idő-
szakban ne trágyázzuk, és négy hétre függesszük fel az öntözést.
Föld és átültetés
Ha már végképp elkerülhetetlen az átültetés, használjuk speciális orchideaföldet vagy édesgyökerű-páfrány gyökérzet, rostos tőzeg, fakéreg és faszén darabkák keverékét.
Nyesés, visszavágás
Nem szabad.
Környezet
A Bifrenaria virágablakban érvényesül a legjobban.