Epidendrum

Epidendrum  (Epidendrum)

Az Epidendrum nagy és változatos orchideanemzetség. Ezek az orchideák a természetben fákon élnek, de lakásban vagy télikertben kéregdarabok között vagy függő kosárban tarthatjuk őket.

Európa első orchideája
A szakemberek becslése szerint a nemzetség mintegy 750 fajt foglal magában. A természetben Amerika trópusi vidékein, például Mexikóban honos. A vaníliával együtt az Epidendrum volt az első orchidea, amely Európa kertészeteiben megtalálható volt, méghozzá már 1790-ben. A növény latin neve a görögből vezethető le, jelentése „fán lakó”. Ez azt jelenti, hogy szinte minden faj epifita.

Gyakori a keresztezés

Az Epidendrumot sokféle orchideával keresztezték már, mint például a Cattleyával és a Laeliával.
Az egyes fajok egymástól nagyon eltérőek lehetnek, vannak egészen alacsony orchideafajok, viszont mások akár az egy métert is elérhetik. Nemcsak a növények formája eltérő, hanem a virágok alakja és színei között sem fedezhető fel hasonlóság.

A virágok fürtökben is fejlődhetnek
A virágok nyele általában a szárgumó csúcsán helyezkedik el. A virágzat a nyél végén van, vagy fürtöt képez, azaz előfordul, hogy a virágok lelógnak. Az Epidendrumot ugyanúgy tarthatjuk, mint a Cattleyát vagy a Laeliát. Mindegyik növény nagyjából azonos hőmérsékletű környezetet kedvel, és szereti a magas páratartalmat.
A szakemberek között nincs egyetértés abban a kérdésben, mely orchideafajok vezethetők vissza az Epidendrumra. Néhány közülük önálló nemzetségbe, az Encycli nemzetségbe tartozik.

A fajok
Az E. vitellinum nagyon szép, dekoratív, cinóber- vörös virágú orchidea. Napjainkban ezt a növényt Encyclia vitellina névvel illetik. A virágzat akár az 50 cm-t is elérheti. A virágok nagyon tartósak, vágott virágkén is nagy népszerűségnek örvendnek. Nálunk az Epidendrum év végén virágzik.

Az Epidendrum gondozása
Az epifiták nemcsak fákon vagy fakérgen, hanem cserépben és kosarakban is kiválóan fejlődnek. Ha megfelelő a növény földje, elég 2-3 évente átültetnünk.

Növekedési időszak
A növekedési időszak a tavaszi hónapokra esik. Az átültetésre a kora tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Ilyenkor a gyökereket alaposan tisztítsuk meg a régi, állott földtől. A gyökértisztítás az esetleges rothadás kialakulását is meggátolja. A növekedési időszakban a földet soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni. A túlzott öntözés okozta károsodást úgy előzhetjük meg, ha az öntözés után fél órával a növény cserépalátétjéből kiöntjük a vizet.

Nyugalmi időszak
Az Epidendrum nyugalmi időszaka a virágzás befejeződésével, októberben, az év vége felé kezdődik. Ilyenkor drasztikusan csökkentsük az öntözővíz mennyiségét. Elég 2-3 hetente öntöznünk.
A növényt egyáltalán ne trágyázzuk, mert ezzel csak természetellenes növekedést idéznénk elő. Ha a nyugalmi időszak végén új gyökerek jelennek meg a növényen, válasszuk szét a tövet.

NÖVÉNYDOKTOR
Az Epidendrum tulajdonképpen nagyon ellenálló faj, betegségek és kártevők csak ritkán
támadják meg. Ha azonban a nyugalmi időszakban túl sok vizet kap, tönkremehet.

A rothadást azokon a helyeken ismerhetjük fel a legjobban, ahol a szárgumó a földbe bújik. Ügyeljünk arra, hogy a föld kizárólag a gyökereket fedje be. Ha a rothadást időben felfedezzük, a növényt megmenthetjük. Egy ideig egyáltalán ne öntözzük, és a legfelső földréteget cseréljük le.