Lepkekosbor

Lepkekosbor ( Oncidium)

A Föld különböző éghajlatú területein számtalan lepkekosbor faj él. Akadnak köztük olyanok, amelyek szobai körülmények között is jól tarthatók, míg mások több odafigyelést igényelnek.

Fajgazdag orchidea nemzetség
A 700-800 fajt magába foglaló Oncidium nemzetség az egyik legnépesebb az orchideák között. Floridában éppúgy megtalálhatók, mint Argentínában vagy Brazíliában. A meleg, nyirkos területeken ugyanúgy előfordulnak, mint a hűvös, hegyi régiókban.

Epifita
A legtöbb faj a természetben epifitaként a fák ágvilláiban él, ahol gyökereivel megkapaszkodik, tápanyagigényét pedig az itt összegyűlő anyagokból, a korhadó lombból és a faágakon lefolyó esővízből fedezi.
Az epifitáknak megfelelő életkörülményeket a lakásban is megteremthetjük. Csavarjuk be a gyökereket tőzegmohába, és kötözzük fel tenyérnyi fakéregdarabra. A tőzegmohát gyakran permetezzük vízzel.

Oncidium pusillum
Kistermetű növény, levelei mindössze 3-6 cm hosszúak. Közöttük helyezkedik el a virágzati szár, amely apró, csodálatos színű virágokat hordoz. Csaknem egészévben virágzik. Leggyakoribb virágszíne a sárga, piros árnyalatokkal.

Oncidium ornithorhynchum
Az egyik legszebbnek tartott orchidea faj szinte minden gyűjteménybenelőfordul. Vadon Mexikó és Costa Rica hegyeiben él. Ősszel és télen, októbertől februárig virágzik. Levelei 30 cm hosszúak és 4 cm szélesek is lehetnek. A virágzati szár bókoló és elágazó. Csodaszép világos ibolyaszínű vagy akár rózsaszín vöröses árnyalatú, csaknem 2 cm nagyságú virágai négy héten át nyílnak. Illatuk vaníliára emlékeztet.

Oncidium gardneri
Egzotikus vörös, barna és sárga színű virágokat hozó orchidea faj Brazíliából származik. Virágai nyáron jelennek meg. Levelei 20 cm hosszúak, virágzati szára elérheti akár a 75 cm-t is.

Oncidium concolor
Virágai citrom- vagy aranysárgák, tavasszal nyílnak. Levelei 15 cm hosszúak, virágzati szára 30 cm-re is megnőhet.

A helyes gondozás
A lepkekosbor elsősorban azért olyan kedvelt, mert legtöbb faját egyszerűen, akár szobában is tarthatjuk, egyéb igényeiket pedig könnyen kielégíthetjük.

Különleges ültetőközeg
Általában az orchideát is nevelhetjük agyagcserepekben, de semmi esetre sem általános virágföldben, hanem speciális ültetőközegben, amely megfelel a megszokott életfeltételeinek (fákon élő növény).
Ez a közeg legyen jó vízáteresztő képességű, levegős és laza szerkezetű. Nagyon fontos a hungarocellből vagy égetett agyaggolyókból készített drénréteg, amely megakadályozza a víz pangását, ami az orchideák számára nagy veszélyt jelent.

Rendszeresen öntözzük
Fontos, hogy a lepkekosbort a növekedési időszakban bőségesen, de ne túlzottan öntözzük.

NÖVÉNYDOKTOR
A lepkekosbort kártevők vagy komolyabb betegségek csak ritkán támadják meg. Ha nem fejlődik kielégítően, akkor ennek oka legtöbbször a helytelen ápolás.
-A közvetlen napfény megperzselheti a növényt, levelein száraz, barna foltok jelenhetnek meg.
-A túlöntözés gyökér-rothadáshoz vezethet.
-A virágzás elmaradásának oka a helytelen öntözés. A nyugalmi időszakban csak keveset öntözzük.