Pillekosbor

(Phalaenopsis)


Pillekosbor (Phalaenopsis)

Az Indonéziából származó pillekosbor virágai nagyméretű, trópusi pillangókra emlékeztetnek. Dúsan virágzó orchidea, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható.

Kecses, mint egy pillangó
A pillekosbort egy holland botanikus fedezte fel Indonézia legkeletibb szigetcsoportján. Az általa adott botanikai névben összevonta az éjjeli lepkék görög nevét (phalaina) a megjelenést jelentő ’opsis’ szóval, hiszen a növény virágai valóban pillangókra hasonlítanak.

Minden orchideanemesítő kedveli
A pillekosbornak mintegy 60-70 vadon növő faja fordul elő, elsősorban Vietnám, Burma területén, Borneó szigetén és a Fülöp-szigeteken. Az európai nemesítők az utóbbi években több színpompás hibridet állítottak elő. Hobbikertészeknek és kezdő orchideagyűjtőknek is ajánlható, hiszen tőosztással egyszerűen szaporítható: az oldalhajtásokat óvatosan leszedhetjük és elültethetjük.

Szorgalmasan virágzó növény
A pillekosbor gazdagon virágzik. Egyes fajok virága rendkívül tartós. Ha az adott faj számára a hőmérséklet megfelelő, a virágok akár 2-6 hónapig is megmaradnak.

Fákon él
Őshazájában, ahol számtalan vadon növő faja fordul elő, fákon epifitaként él. A különböző Phalaenopsis fajok mindegyike árnyékkedvelő, és magas páratartalmat igényel, hiszen nagy csapadékmennyiséghez és 30-40 Celsius fokos hőmérséklethez szoktak.

Leggyakoribbak a hibridek
Európában leginkább hibrideket nemesítenek. A keresztezésekhez az egyik leggyakrabban használt csodálatos szépségű vad faj a Malajziában és Borneó szigetén honos P. violacea. Virágai sárgás árnyalatúak, illatuk az ibolyáéra emlékeztet. Júliustól novemberig virágzik. Érdekes módon a finom illat csak a következő generációra örökíthető át, de attól kezdve megszűnik. A fajon belüli változatok sokasága miatt szinte lehetetlen általános nemesítési irányvonalakat meghatározni. Az orchideakedvelőknek adott a lehetőség, hogy pillekosboraikat úgy válogassák össze, hogy azok az év minden időszakában virágozzanak. Megfelelő fejlődésükhöz azonban pontosan be kell tartani az előírt hőmérsékleti értékeket.
Bár kedveli a világos helyeket, a perzselő napfényt nem viseli el. Más növények árnyékában is kielégítően fejlődik. A növekedési időszakban a 24 Celsius fok körüli hőmérséklet ideális számára. A sötétebb évszakban ennél valamivel alacsonyabb legyen a hőmérséklet.

Nincs kimondott nyugalmi időszak
Más orchidea fajokkal ellentétben a pillekosbornak nincsenek álgumói, amelyekben vizet tárolhatna, tehát nincs is olyan szerve, melynek segítségével a nyugalmi időszakot átvészelhetné. Ültetőközege sosem száradhat ki teljesen, de legyen jó vízáteresztő képességű, hogy a felesleges víz elfolyhasson belőle. A túlságosan nedves talaj ugyanis a gyökerek rothadásához vezethet.

Egyenletes klíma
A tulajdonképpeni növekedési időszakban –vagyis egész nyáron- gondoskodjunk egyenletes hőmérsékletről, páratartalomról és öntözésről. Az év további részében, amikor a növekedés szünetel, öntözzük kevesebbet. Fajtól függően a pillekosbort kosárba vagy parafa korongra is ültethetjük.