Rókafark-orchidea

Rókafark-orchidea (Aerides)

A trópusi rókafark-orchidea jellegzetessége az apró, illatos virágokból álló, csüngő virágzat. Epifitaként a fák elágazásaiban él, kapaszkodó- és léggyökereivel veszi fel a nélkülözhetetlen tápanyagot és a nedvességet.

Magasan a fák elágazásaiban fejlődik
A rókafark-orchidea latin neve a görög ‘aer’ (levegő) szóból ered, az ‘aerides’ jelentése pedig „a levegőben növő”.

Kéregdarabra erősítve neveljük
Hazájában minden rókafark-orchidea magas fákon él (epifita), ezért a szobában tartva sem normál virágcserépben neveljük őket, hanem felakasztható, drótból vagy fából készült kosarakban, vagy kéregdarabokhoz erősítve. Ilyen virágtartókat a virágüzletekben vásárolhatunk, de magunk is készíthetünk.
Mint a többi fán lakó orchideának, ennek a fajnak is csupán kapaszkodó- és léggyökerei vannak. Ezek segítségével veszi fel a nedvességet és a tápanyagot, tehát nem hatol be gyökereivel a gazdanövénybe.

Egy nagy család
A rókafark-orchideának csaknem 50 különböző faja ismert, amelyek Ázsia trópusi erdeiből származnak. A nemesítők még további fajokkal keresztezték, például az ismert Phalaenopsissal (eredménye az Aeridop-sis), és a Vandával (eredménye az Aeridovanda).

A virágok megporzása
A rókafark-orchideának számtalan hibridje létezik, amelyek különböző fajok keresztezésével jöttek létre. Ezeket a nemesítők a virágok mesterséges beporzásával állítják elő. Ezt mi is nyugodtan megpróbálhatjuk, hiszen nem túl nehéz művelet.
Vegyünk egy finom ecsetet vagy egy vattás végű pálcikát, és nyissuk fel a portokot. Az ecsettel emeljük ki a polleneket, majd ezeket óvatosan vigyük át egy másik növény virágának bibéjére. Az ilyen hibridek természetesen mindkét szülő tulajdonságait hordozzák. Hogy ezek közül melyik lesz domináns, nehéz előre meghatározni. Maradjon ez meglepetés.

A rókafark-orchidea, mint epifita
Aki a természetes élőhelyhez hasonló ideális körülményeket szeretne biztosítani epifita orchideái számára, próbálja meg a növényeket egy szépen elágazó fatörzsre felerősíteni. Mindössze annyit kell tennünk, hogy a növényt speciális orchideaföldben (édesgyökerű-páfrány gyökérzete és rostos tőzeg keverékében) meggyökereztetjük, majd az egészet rögzítjük rozsdamentes, műanyag bevonatú dróttal vagy nejlonzsineggel a törzs egyik elágazásában. Ezeket a növényeket természetesen ne a megszokott módon öntözzük. Használjunk kézi porlasztót, amellyel gyakran permetezzük a növényt és a gyökereket tartó tőzeges keveréket is. Virágzáskor azonban legyünk óvatosak: a virágzatot lehetőleg ne érje víz. Időnként a permetezővízhez keverhetünk folyékony tápoldatot.

NÖVÉNYDOKTOR
□ Ha a növények a tövüktől kezdve fonnyadnak, akkor az öntözéskor túl sok víz jutott a tőzeges földkeverékre. Öntözzük kevesebbet, és elsősorban a növényt permetezzük.
□ A virágokon barna foltok jelennek meg, ha öntözéskor víz éri őket, és ez hosszabb ideig rajtuk is marad. Permetezésekor legyünk tehát óvatosak.
□ Ha a levelek elszíneződnek, sárgára vagy vörösesre változnak, akkor ez csaknem minden esetben azt jelenti, hogy túlságosan napos helyen tartjuk a növényt. Napsütéses nyári napokon gondoskodjunk árnyékolásról.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A rókafark-orchidea közepén elhelyezkedő leveles hajtás több mint egy méter magasra nőhet. Ezen helyezkednek el a hosszú léggyökerek. Levelei bőr-neműek, vastagok és íveltek.

Virág és illat
A virágok tömött fürtben ülnek, amelyek a száron elhelyezkedő levelek hónaljában képződnek. Csaknem minden virág egyszerre nyílik a virágzatban, és nagyon sokáig megmarad. Minden faj virága kellemes illatú.

Fény és hőmérséklet
Kedvelik a világos helyet, de a perzselő napsütéstől óvjuk. Egész évben sok meleget igényelnek. Csak az A. japonicum állhat valamivel hűvösebb helyen. Fontos, hogy a növekedési időszakban gondoskodjunk a magas páratartalomról.

Öntözés és trágyázás
Nyáron hetente két-három alkalommal, télen egyszer egy héten öntözzük. Elegendő, ha havonta egyszer adunk neki orchidea-tápoldatot.

Föld és átültetés
Mindig speciális orchideaföldet használjunk. Csak indokolt esetben ültessük át, mert gyökerei könnyen megsérülnek.

Nyesés, visszavágás
Az elszáradt virágzatot távolítsuk el.

Szaporítás
Magvetéssel (bár nehézkes) vagy tőosztással.

Környezet
A rókafark-orchideákat zárt virágablakban optimális feltételek között tarthatjuk.