Tibetorchidea

Tibetorchidea (Pleione)

Ez az egzotikus növény minden kezdő orchideagyűjtő számára ideális növény, mert könnyen gondozható. Egyes fajokat – néhányat akár télen is – a szabadban is tarthatunk

A gyönyörű virágok és a levelek nem egyszerre jelennek meg
Ez a csodálatos színgazdagságú orchidea többek között Indiában, Kínában és Tibetben fordul elő vadon. Csaknem 20 különböző faja és számtalan hibridje ismert, ezek legtöbbje vadon élő talajlakó orchidea, de találhatók közöttük sziklákon vagy fákon élő epifiták is.

Kicsiny szárgumók
A tibetorchidea hosszúkás, elliptikus levelei kisméretű szárgumókból fejlődnek. A virágok és a levelek sosem jelennek meg egyidőben. A virágok egyesével a szárgumók alapi részéből nőnek ki. A virágzási időszak -csakúgy, mint a virágok színe – fajtól függően eltérő. A szárgumók élettartama mindössze egy év, ezután elfonnyadnak, de az újak ekkorra már kifejlődnek.

Lakásban és szabadban
Fajtól függően a Pleione nemzetséghez tartozó orchideákat a lakásban és a szabadban is tarthatjuk. Vannak fajok, amelyek a 20 °C-os hőmérsékletet is elviselik. Legjobb, ha a trópusi fajokat nyáron cserépben a szabadban tartjuk, majd ősszel bevisszük őket a lakásba.

Relatív árak
A Pleione-fajok az egész világon elterjedtek – ez érthető is, hiszen tartásuk nem okoz különösebb nehézséget. A kínálat ugyan egyre nagyobb, de a tibetorchidea még ma is különlegességnek számít.

Néhány faj

Pleione maculata
Ezt a fajt a virág középső részén található foltok teszik rendkívül különlegessé. A fehér-lila alapszínű virág átmérője akár 8 cm is lehet.

Pleione formosana

A virágzási időszak áprilistól júniusig tart. Ha ilyenkor a növényt 15 °C körüli hőmérsékleten tartjuk, a virágok csaknem 14 nappal tovább nyílnak. Az akár 8 cm-re is megnövő virágok ibolya-rózsaszínűek.

Variációs lehetőségek
Az előzőleg bemutatott fajok bizonyítják, hogy egy ügyesen összeállított gyűjtemény több hónapig is virágozhat.

A tibetorchidea egy éve
A számtalan különböző faj miatt rendkívül nehéz egységesen meghatározni a részletes havi gondozási feladatokat. Emiatt inkább a legfontosabb alapelveket vázoljuk fel a következőkben.

Nyugalmi időszak
A növény szárgumóit általában a nyugalmi időszak idején vásároljuk meg. Amennyiben ezek még nem kerültek volna cserépbe, feltétlen ültessük el őket. Elegendő a szárgumót csak a talaj felszínére helyezni, és alapját kevés földdel betakarni. A gyökerek 6-8 hét alatt alakulnak ki. Ettől kezdve rendszeresen öntözzük. Nem sokkal később a virágok is megjelennek.

Növekedési időszak
Ebben az időszakban (február-március) tartsuk a talajt állandóan nedvesen. Kéthetente adjunk a növénynek speciális orchidea tápoldatot. A növekedési időszak végén kevesebbet öntözzük, és már ne trágyázzuk. A szabadban tartott orchideákat ekkor jól takarjuk be fenyőágakkal, míg a szobanövényként nevelteket állítsuk hűvösebb helyre. A növényeket hűvös szobaablakban vagy pincében teleltessük.

Ültetőközeg
A tibetorchideát megfelelő drénréteggel ellátott cserépbe ültessük – ugyanez érvényes a szabadban tartott egyedekre is. A dréntréteget kavicsból alakítsuk ki, hogy ne állhasson meg víz a növény alatt. Az ültetőközeget magunk is összeállíthatjuk egyenlő arányú bükklomb-föld, tőzegmoha és komposztföld keverékéből.

NÖVÉNYDOKTOR

A tibetorchideát nagyon ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők. Alapvetően arra kell ügyelnünk, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, és arra, hogy a növény alatt ne álljon víz, ami gyökérrothadáshoz vezethet.

□ A föld feletti növényi részek rothadásának oka általában a túlzott öntözés. Azonnal csökkentsük az víz mennyiségét, így talán meg tudjuk menteni az orchideát. Másrészt próbálkozhatunk a károsodott részek eltávolításával is. A siker azonban egyik esetben sem biztos.

□ A szürkepenészt a növényen látható szürke bevonatról ismerhetjük fel. Oka valószínűleg a túl magas páratartalom. Változtassuk meg a növény helyét, és szellőztessünk gyakrabban. Súlyosabb esetben kezeljük a növényt gombaölő szerrel.