Vanília

Vanília  (Vanília planifolia)

A kúszó szárú vanília az egyetlen orchidea, amelynek nem csak virágát csodálhatjuk meg, de termését is hasznosíthatjuk, ami nem más, mint az ismert fűszer, a vaníliarúd.

Lenyűgöző trópusi orchidea
A vanília a meglehetősen nagy, szerteágazó, mintegy 80 különféle fajt számláló orchideacsalád tagja. A vanília ezek közül az egyetlen, amelynek gazdasági haszna is van. A növény latin neve a spanyol ‘vainilla’ szóból származik, amely kis kádat jelent. Ma már azonban nem tudjuk, hogyan keletkezett a növény elnevezése. Termése ugyanis nem kád alakú, hanem 10—15 cm hosszúságú toktermés.

1552 óta ismert
A vanília Mexikóban és Közép-Amerikában honos. Ott fedezték fel 1552-ben. Ötven évvel később már Európában is megjelent, így a vanília volt a legelső Európában is nevelt trópusi orchidea.

Kézi beporzás
A XVI. századot követő néhány évszázadban a növény Mexikótól egészen Grönlandig elterjedt. Mindez alapvetően nagyon egyszerű volt, egyetlen apró nehézségtől eltekintve. Mexikóban ugyanis a növény beporzását egy apró rovar végzi. Ez a rovar kimondottan a vaníliára specializálódott, más területeken nem található meg.
Ha azt szeretnénk, hogy ez az orchidea termést hozzon, magunknak kell a beporzást elvégezni, és nagyon gyorsnak is kell lennünk, mert egyes fajok virágai csak pár óráig nyílnak.

Hat-nyolc hónap elteltével szedhető
Az érett vaníliarudakat csak jó fél évvel a beporzás után szedhetjük le. Utána viszont még szárítanunk és fermentálnunk kell, hogy a jellegzetes vani1ia kiteljesedjen.

Fákon nő
A vanília természetes körülmények között epifita növény. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb fák elágazásainál kapaszkodik meg, és az ott felgyülemlő rothadó növényi maradványokból, valamint a fák ágán lecsurgó esővízből él. Egyes fajok méteres hosszúságú léggyökereket nevelnek. Levelei mintegy 20 cm hosszúságúra nőnek, és nagyon vastagok. Virágai a bugakosbor virágaira hasonlítanak, kis fürtökben helyezkednek el. Ha az egyik virág elhervad, már nyílik is helyette a következő.

A vaníliarúd teljesen érett, de színe csak akkor változik feketére, ha megszáradt.

A vanília egy éve
A vanília kimondottan trópusi orchidea, ezért 20-25 ‘C-os hőmérsékleten és nagyon magas páratartalom mellett fejlődik a legjobban.

Júliusban vagy augusztusban virágzik

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy az orchideát minden nap állott, langyos vízzel lezuhanyozzuk, ugyanis a növény számára szükséges magas páratartalmat csak így tudjuk biztosítani.

Trópusi meleg szeptembertől kezdődően
Az őszi hónapokban feltétlenül tartanunk kell az egyenletes páratartalmat. A melegházakban a növények csak nehezen tudják felvenni a levegőből a szükséges ásványi anyagokat.
Ennek elősegítése céljából kenjük be ecsettel a növény gyökereit fahamuval.

Decembertől vagy januártól nyugalmi időszak

A vanília nyugalmi időszaka télre esik. Ebben az időszakban alakulnak ki a virágbimbók. A növény környezete lehetőleg legyen száraz, vagyis ilyenkor ne permetezzük vízzel. A hőmérsékletet azonban továbbra is tartsuk magasan.

Februártól vagy márciustól gyakran zuhanyozzuk!
A levegő páratartalmát újra növeljük meg. Ebben az időszakban szaporíthatjuk a növényt. Ennek legegyszerűbb módja a dugványról való szaporítás. A dugványnak való hajtásokat vágjuk le 2 cm-rel a levél fölött és 3-4 cm-rel a másik levél alatt. A dugványokat ugyanolyan földbe ültessük el. mint amilyenben a kifejlett növények is voltak. Tegyük őket magas páratartalmú helyre, és biztosítsunk számukra 20-25 ‘C-os talajhőmérsékletet.

NÖVÉNYDOKTOR

A vanília meglehetősen ellenálló növény, kártevők csak ritkán támadják meg.
A növény elkorcsosulása vagy a virágzás elmaradása általában a rossz életkörülmények hatására lép fel, például, ha nem megfelelő a hőmérséklet, túl alacsony a levegő páratartalma vagy nem vettük figyelembe a növény nyugalmi időszakát.