Vénuszpapucs


Vénuszpapucs
(Paphiopedilum)

A vénuszpapucs a viszonylag egyszerűen gondozható orchideák közé tartozik. Egyes fajait gond nélkül tarthatjuk akár az ablakpárkányon is. Feltűnő virágai egzotikus szépségűek.

Az egyik legegyszerűbben tartható cserepes orchidea
A vénuszpapucs az egyik legismertebb cserepes orchidea. Nevét apró papucsra emlékeztető, kiöblösödő mézajakos virágáról kapta. Mintegy 50 vadon növő faja létezik, amelyeknek csaknem mindegyike Indiában honos.
A mai színgazdag hibridválaszték a kertészek nemesítő munkájának eredménye. Hazájában a vénuszpapucs a talajon, többnyire mohában él, és cserépben is ezt az összetételt kedveli.
Az átültetés ideje fajonFöld és átültetésként eltérő. A zöldlevelű vénuszpapucs-fajokat februárban, a többi, márványozott vagy sötét rajzolatúakat júniusban ültessük nagyobb cserépbe.

Virágok változatos színösszeállításban

Szinte lehetetlen felsorolni a vénuszpapucsvirágok valamennyi színösszeállítását,
hiszen minden létező kombináció előfordul közöttük. A virágzás közel egy hónapig tart, egyes fajoknál még tovább is. Mivel a fajok virágzási ideje különböző évszakokra esik, némi ügyesség és ismeret birtokában (kérdezzünk meg egy kertészt a virágzási időszakokról) olyan vénuszpapucs-gyűjteményre tehetünk szert, amelynek egész évben nyílik legalább egy tagja. Két faj különösen alkalmas arra, hogy ablakpárkányon tartsuk őket: a Thaiföldről származó P.sukhakulii és P.collosum. Előbbi ősszel nyílik. 10 cm átmérőjű, zöldesen árnyalt fehér virágai 20-25 cm hosszú kocsányon fejlődnek. A P.collosum tartós, akár két hónapig is nyíló virágainak köszönheti népszerűségét. Virágzási időszaka októbertől márciusig tart. A felső részükön fehér virágokat bíborszínű, zöldbe hajló csík díszíti.

Fény és hőmérséklet
Tartsuk 20 Celsius fokos szobahőmérsékletű, világos, de perzselő napsütéstől védett helyen. Legmegfelelőbb a keleti vagy nyugati ablak. A vénuszpapucsnak nincs kifejezett nyugalmi időszaka.

Öntözés és trágyázás
Öntözéshez és permetezéshez egyaránt használjunk langyos, mészmentes vizet. Februártól októberig adjunk a növénynek tápoldatot.

Föld és átültetés
A földi orchideák jól fejlődnek tőzegből, durva szemcséjű homokból vagy kavicsból
és komposztált lombból álló keverékben. A cserép ne legyen túl kicsi, alsó egynegyed részébe pedig tegyünk drénréteget. Átültetnünk 3-4 évente kell.