Karácsonyi kaktusz

A hibrid karácsonyi kaktusz neve is elárulja, hogy nem mindennapi növényről van szó. Abban az évszakban bontja szirmait, amikor virágokat még csak elvétve látunk.

Számtalan hibrid
A hibrid karácsonyi kaktusz, a többi Schlumbergera fajhoz hasonlóan Dél-Amerika trópusi esőerdeiből származik, ahol a fák elágazásaiban epifitaként fejlődik, anélkül, hogy tápanyagait a gazdanövényétől szerezné be. Nem parazita, hanem a fa elágazásában felhalmozódott kevés humuszból él. A kertészeknek már régen sikerült a mi szobai körülményeinkhez hozzászoktatni ezt a növényt. A keresztezések révén sok új színnel is gazdagodott a kínálat: fehér, rózsaszín, lila, aranysárga és narancssárga virágú fajták is léteznek.

Szártagról szártagra fejlődik

A levelekre hasonlító fogazott szártagok csúcsán helyezkednek el az areolák (tövisek). Ezeken a pontokon újabb és újabb szártagok és virágrügyek képződnek. A megfelelő gondozást számtalan csodálatos, több hétig nyíló virággal hálálja meg.
Ősszel, attól kezdve, hogy megjelennek a virágrügyek, ne tartsuk olyan helyiségben, ahol tartós megvilágítás éri, mert a virágzáshoz rövid nappalok szükségesek. Fekete fóliával le is takarhatjuk a kaktuszt, mielőtt felkapcsoljuk a villanyt.

A hibrid karácsonyi kaktusz egy éve
Decembertől februárig – első nyugalmi időszak
Elvirágzás után kezdetét veszi a két hónapig, december végétől február végéig tartó nyugalmi időszak. Ekkor keveset öntözzük, és ne adjunk neki tápoldatot se.

Márciustól májusig

Tavasszal a növény  fejlődésnek indul, amit a hajtáscsúcsokon megjelenő új szártagok jelezek. Nagyon fontos, hogy korán meginduljon a növekedés, mert csak a kifejlett csúcshajtások hoznak virág-rügyeket. Ettől kezdve többet öntözzük, és néha keverjünk az öntözővízhez kaktusz-tápoldatot is. Ha a cserép túl kicsinek bizonyul, márciusban célszerű átültetnünk a növényt.

Júniustól júliusig – második nyugalmi időszak
Júniusban kezdődik az ugyancsak két hónapig tartó második nyugalmi időszak. Csökkentsük az öntözések számát – de a földlabda ne száradjon ki -, és ne adjunk neki tápoldatot.

Augusztustól novemberig
Amint újra öntözni kezdjük a növényt, megindul a virágrügyek képződése. Ebben az időszakban ne mozgassuk a cserepet, és a kaktuszt ne érje huzat sem. A nagyméretű példányok ilyenkor tápoldatot is igényelnek. A gyenge hajtásokat augusztus-szeptemberben csípjük le.

Növénydoktor
□ Ha a szártagok fonnyadnak az első nyugalmi időszak alatt, a növény túl kevés vizet kap. Öntözzük többet, de a felesleges vizet azonnal öntsük ki az alátétedényből – különben gyökérrothadás léphet fel.
□ Rothadási foltok a törzs alapi részén a gyökérrothadás jelei. Okozója az általában hűvös és nyirkos helyen végzett túlzott öntözés. A növényt ilyenkor sajnos már nem lehet megmenteni.
□ A virágrügyek lehullanak. Túl gyakran helyeztük át a növényt, huzatot kapott vagy túl sokat, illetve túl keveset öntöztük.