Óriás sünkaktusz

Az óriás sünkaktusz átmérője elérheti akár a 80 cm-t is, de ehhez sok évnek kell eltelnie. A sötétzöld kaktusznak gyönyörű kontrasztot adnak a hosszú, sárga tövisek.

Olyan, mint a sündisznó
Az óriás sünkaktusz olyan kaktuszcsalád tagja, melynek fajaira nagyon is találóan illik a kissé tréfásan hangzó sünkaktusz elnevezés. Rengeteg tövisük miatt valóban sünre emlékeztetnek.
Ez a kaktusz Mexikó és az USA száraz vidékein őshonos, de a nálunk is pompásan érzi magát.

Sűrűn borítják a sárga tövisek

Az óriás sünkaktusz csaknem tökéletes gömb alakú. Hosszanti bordáit sűrűn borítják a hosszú, sárga tövisek. A gömb tetejét sárga, gyapjas csomó takarja, amiből az idősebbeknél (kb. 15 év után) szalmasárga virágok fejlődnek ki. A lakásban nevelt kaktuszok sajnos csak nagyon ritkán virágoznak.
Akárcsak a többi kaktusz, az óriás sünkaktusz is érzékeny a pangó vízre, ezért még nyáron, a növekedési időszakban se öntözzük túl gyakran.

Az óriás sünkaktusz egy éve

Az óriás sünkaktusz hazájában, Mexikó és az USA kősivatagaiban, az esős időszakban sok vízhez jut, amit hatalmas testében tartalékol a szárazabb időszakokra.

Decembertől februárig pihen
Ekkor állítsuk hűvös, de világos helyre, a hőmérséklet ne haladja meg a 10-12 °C-ot. A nyugalmi időszakban leáll a kaktuszok fejlődése, ami egyben azt is jelenti, hogy a növénynek nincs szüksége vízre, elegendő tartalékkal rendelkezik az előző hónapokból. Csak akkor kell néha öntöznünk, ha melegebb helyen áll, mert ilyenkor összezsugorodhat.


Március-május között ismét növekedni kezd

Március közepétől állítsuk újra kissé melegebb helyre. Amikor már a nappalok hosszabbodnak, és magasabb a napsütéses órák száma, ritkán megöntözhetjük. Tápanyag-utánpótlásra ekkor még nincs szükség. Ha a tavaszi nap már erősebbeóriás sünkaktusz n süt, nyugodtan tehetjük déli fekvésű ablakba is, a napsugarak nem ártanak neki.

Júniustól augusztusig adjunk neki több vizet és tápanyagot
Ekkor van a kaktusz fő növekedési időszaka, ezért rendszeres öntözést igényel. Öntözéskor ne csak a föld felszínét nedvesítsük be, jusson víz a gyökerekhez is. A cserép alján alakítsunk ki megfelelő vízelvezető réteget, és figyeljünk arra is, hogy az alátétben ne álljon víz. Júniusban és júliusban kéthetente tegyünk kevés tápoldatot az öntözővízbe.

Ősszel újra vigyük be a lakásba
Nyárra nyugodtan kitehetjük a kaktuszt a szabadba, a napfényes teraszra vagy az erkélyre, de szeptember végén, október elején vigyük vissza a lakásba. Ha kinőtte a cserepét, ültessük át. Állítsuk fejre a cserepet és kopogtassuk meg, hogy a földlabda fellazuljon. Az új cserépbe is ugyanolyan mélyre ültessük, mint előzőleg volt. Ehhez használjunk kaktuszföldet, amit a növény körül alaposan megnyomkodunk. Átültetés után öntözzük meg, tartsuk melegebb helyen, és óvjuk a közvetlen napfénytől. Ősszel öntözzük egyre ritkábban, majd november közepén, amikor hűvös helyre állítjuk, hagyjuk abba az öntözést.

NÖVÉNYDOKTOR

□ A kaktusz feketedni és rothadni kezd, ha túl sokat öntöztük, vagy megfeledkeztünk arról, hogy vízelvezető réteget alakítsunk ki a cserép alján. Az is lehet, hogy az összegyűlt víz sokáig állt az alátétben. Ha már a gyökerek is rothadásnak indultak, nem menthetjük meg a kaktuszt.
□ A kaktusz zsugorodik, ráncossá és puhává válik. Ezek a kiszáradás jelei. A rendszeres öntözés többnyire segít ilyenkor.
□ Ha a növényt túl sötét helyen tartjuk, leáll a növekedés. Állítsuk a lakás legnaposabb ablakába.
□ Gyapjas tetvek megjelenésekor a tövisek között kis, fehér, gyapjas csomók figyelhetők meg. Használjunk rovarirtó szert. A kezelést több alkalommal ismételjük meg.