Rubinkaktusz

A rubinkaktusz csúcsán lévő „eper” szinte olyan, mint egy piros bimbó. A valóságban azonban két kaktuszt láthatunk a fotón: a félmagas kaktuszra ráoltottak egy kisebbet.

Egy másik kaktuszra van szüksége, hogy éljen 
A rubinkaktusz nagyon gyakran szerepel az üzletek kínálatában. Az a tény, hogy fény hatására piros és szürke lesz, annak köszönhető, hogy nem tartalmaz klorofillt. Az eredeti növény zöld volt, a piros változat japán nemesítők munkájának eredménye. A klorofill hiánya miatt ez a kaktuszfajta azonban nem tudja tápanyaggá átalakítani a széndioxidot és a vizet. Ez a zöld alany feladata.

Mutáció

A gömbkaktuszok virágai általában fehérek, sárgák, rózsaszínűek vagy pirosak. A rubinkaktusz ezektől teljesen eltérő, mutáns változat. 1941-ben, amikor egy japán kaktuszgyűjtő elvetett egy csomag szokványos kaktuszmagot, legnagyobb csodálkozására piros kaktuszok fejlődtek ki belőle. Ezeket oltotta át más kaktuszalanyokra. Az új növények hamarosan világszerte keresetté váltak, és a későbbiekben még sárga és narancssárga változatok is társultak hozzájuk.

Egyszerűen nevelhető

A rubinkaktuszt egyszerűen nevelhetjük. Idővel a zöld alany és a piros oltvány egyaránt megnő. Alanynak általában Trichocereus fajokat vagy kék-fáklyakaktuszt (Myrtillocactus geometrizans) használhatunk. Ezek az alanynövények erőteljes növekedésűek, és könnyen gondozhatok. Az öntözésre sem kell különösebben ügyelnünk.

Hely
Igen fontos, hogy megfelelő helyet válasszunk a neveléshez, mert a piros szín közvetlen napfény hatására alakul ki a legszebben. Ha esztétikailag zavaró kis oldalhajtások képződnek a kaktuszon, éles késsel válasszuk le és használjuk oltványnak őket.

Oltás
Azért van rá szükség, mert a rubinkaktusz egyébként életképtelen lenne. Nem tartalmaz klorofillt, amelyre a fotoszintézishez szüksége lenne, vagyis nem tudja cukorrá alakítani a napenergia segítségével a széndioxidot és a vizet. Az oltás során két növényi részt – a rubinkaktusz oldalhajtását és az alanyt kényszerítjük arra, hogy összenőjenek. Fontos, hogy az alany életképes, erőteljes növekedésű, megfelelő magasságú és mindenekelőtt elég vastag legyen. Az oltást gyorsan kell elvégeznünk, mert a két vágási felületnek nem szabad beszáradnia. Az éleket ferdén vágjuk le. Az oltványt két hétig gumiszalaggal rögzítsük az alanyra.

NÖVÉNYDOKTOR

□ A gyökérnyakon jelentkező fekete rothadás  túl gyakori öntözésre utal. A megbetegedett növényt már nem lehet megmenteni.
□ Ha a növény zsugorodik, és a színe sötétebbé válik, gyakrabban és bőségesebben kell öntöznünk.
□ Ha az elszíneződött kaktusz lankad és hervad, minden bizonnyal gyökértetvek támadták meg. Adjunk az öntözővízhez ugyanolyan töménységben rovarirtó szert, mintha permeteznénk.
□ A gyapjas- és a pajzstetvek nagyon makacs kártevők.
A gyapjastetvek vatta-csomószerűen telepednek meg a növényen. A pajzstetveket a kiemelkedő, pajzsszerű barna foltokról ismerhetjük fel. A vegyszerek nem mindig hatásosak ellenük: próbáljuk meg csipesszel vagy éles késsel eltávolítani őket.
.