Francia tárkony

A francia tárkony klasszikus fűszernövény. Az olasz és a francia konyha nélkülözhetetlen fűszere, de nálunk is használják különféle húsételek ízesítésére.

Hamis és valódi tárkony
A francia tárkonyt már régóta az egyik legfinomabb fűszernek tartják, különösen jellemző ez a francia konyhára. Valódi tárkonynak is hívják, ellentétben orosz változatával, amelyet az ínyencek hamis tárkonynak neveznek. A két faj nagyon hasonlít egymásra. A francia tárkony nálunk nem érlel magokat, így gyökérsarjakról szaporítják. Ha mégis kaphatók magok, akkor azok általában a gyengébb aromájú orosz faj magjai.

Fűszernövény a kertbe és az erkélyre

A francia tárkony védett veteményesben, de az erkélyen vagy a teraszon is jól fejlődik. Ahhoz, hogy megfelelően növekedhessen, ültessük nagy cserépbe, ebben ugyanis több gyökérsarjat képez. Télen védjük a fagyoktól, főként akkor, ha nincsen hótakaró.

Frissen használjuk fel

A francia tárkonnyal sok ételt tehetünk ízletesebbé, többet, mint amennyit a szakácskönyvek ajánlanak. Nyugodtan kísérletezzünk. Felhasználhatjuk salátákhoz, hal-, bárány- és tyúkhús ízesítésére és tészták önteteihez. Tárkonyággal ízletesebbé tehetjük az ecetet és az olajat is. Uborka mellé is gyakran teszik. Mindig jó, ha van otthon friss tárkonyunk.

Téli fűszer
A francia tárkonyt megszárítva is felhasználhatjuk. Az idény végén vágjuk le a szükséges mennyiséget, kössük csokorba, majd árnyékos, levegős helyen szárítsuk meg. A megszárított leveleket tegyük jól záródó üvegbe.

Sűrű ágú bokor

Ha a hajtáscsúcsokat rendszeresen levágjuk, a növény gyorsan elágazik, és terebélyesedni kezd. Egy háztartás ellátására egy tő általában elegendő, de jó, ha a kertbe többet is ültetünk, mert így nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik bokor áttelel.

Hatóanyagai
A francia tárkony az éterikus olajok mellett cserző- és keserűanyagokat, illetve gyantát is tartalmaz. Étvágyjavító és vízhajtó hatású, segíti az emésztést. Magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően különösen alkalmas sószegény diétás ételek fűszerezésére.

NÖVÉNYDOKTOR

A francia tárkonyt csak ritkán támadják meg kártevők és betegségek.

□ Hosszan tartó szárazság idején többet öntözzük, permetezzük, hogy ne lepjék el a levéltetvek. A fűszernövényeket ne kezeljük vegyszerrel!