Vízitorma

Vízitorma (Nasturtium officinale)

A vízitorma a patakpartok vadon növő, lágyszárú növénye, de otthon, a konyhaablakban is termeszthető. Igen kedvelt fűszernövény, saláták, mártások, halak és húsok ízesítője.

Zöldség, saláta és gyógynövény egyben
A vízitorma már-már zöldségfélének tekinthető, ám salátaként mindenképpen megállja a helyét. Nemcsak különféle levesek klasszikus alapanyaga, de salátába keverve vagy díszként rászórva — például paradicsommal együtt — is gyomrot és szemet gyönyörködtető fűszernövény. Néhány szál a halas vagy húsos tálon, illetve tányéron még az ínyenceket is elkáprá.ztatja.
Franciaországban a vízitormát salátaként vagy nyers zöldségként fogyasztják, néhány csepp citromlével megbolondítva, hiszen a citrom- lé teszi igazán pikánssá. A vízitorma levét gyógynövényüzletekben vásárolhatjuk meg. A vitaminhiány és a tavaszi fáradtság hatásos ellenszere.


Tüsszentőporként kezdte
Franciaországban a XIV. század óta termesztenek vízitormát, de már az ókori rómaiak is nagyra tartották, mert úgy gondolták, hogy a vízitorma gyengéddé tesz. Ugyanakkor azonban
„nasi tortiumnak” — orrgyötrőnek — is nevezték. A szárított, morzsolt vízi-
tormát nemcsak abban az időben, hanem már a középkorban is alkalmazták tüsszentőporként.


Termesszünk vízitormát

A vízitorma hosszú ideig csak a mesterszakácsok konyhájában számított gyakori vendégnek, pedig otthoni termesztése sem jelent gondot, sőt egész esztendőben bármikor frissen fogyaszthatnánk. Termesztése hasonló, mint a közismert fűszertormáé. Mindössze annyi a különbség, hogy míg a fűszertorma növekedéséhez elegendő egy csomó nedves vatta, a vízitormának valódi virágföldre és cserépre van szüksége. Egyébként meglehetősen igénytelen növény, csupán arra kell ügyelnünk, hogy ha a szabadban termesztjük, olyan csendesen csordogáló vízfolyás mellé ültessük, amely még a legkeményebb téli hidegben sem fagy be.

Mivel a hobbikertészek többségének nincs patak a kertjében, a vízitorma-kultúra kialakításához árnyékos helyen felállított, nedvesen tartott ládát vagy tálat kell használni. A magokat szórjuk csíráztatótálba, fedjük be virágfölddel, és tartsuk állandóan nedvesen. A növénykék tíz-tizennégy nap alatt fejlődnek ki. Ha módunk van rá vízpartról is hazavihetünk vízitormasarjakat, amelyek nedvesen tartva gyorsan megnőnek. Mihelyt a hajtások elérik a 12 cm-es hosszúságot, learathatjuk az első „termést”. A legízletesebb salátaleveleket a nyári hónapokban adja a saját termesztésű vízitorma, de egész esztendőben érdemes foglalkozni a nevelésével.

NÖVÉNYDOKTOR
Ha a csírázás és a növénykék kifejlődésének idején elég nedvesen tartjuk a virágföldet, nagy gondunk aligha lehet a vízitorma termesztésével. Csak el kell vetnünk a magokat, és a belőlük kinőtt növénykéket máris levághatjuk és elfogyaszthatjuk. Ha minden zöldet felhasználtunk, ismételjük meg a vetést. Fényhiányos időszakokban a vízitorma olykor nehezen növekszik, satnyává, sápadttá válik. Ilyenkor érdemes az újabb ültetéssel megvárni a nappalok hosszabbodását.

Méret és növekedés

A vízitorma Európában és Közép-Ázsiában honos többnyári növény. Olyan folyóvizek mellett éj, melyek télen sem fagynak be. 20—30 cm-esre nő.

Virág és illat
A keresztes virágúakra jellemző apró, fehér virágokat hoz.ú


Fény és hőmérséklet
Vízitormát egész esztendőben nevelhetünk világos ablakban, szobahőmérsékleten. Ha a sötét téli időszakban lelassulna a növekedése, biztosítsunk számára annyi fényt, amennyit csak tudunk.


Öntözés és trágyázás
A növény számára fontos az egyenletes nedvesség. Az elvetett magokat soha ne hagyjuk kiszáradni, és a kifejlett növényeket is rendszeresen öntözzük. Tápoldatot nem igényel.


Föld és átültetés
A vetéshez használjunk normál virágföldet. Mivela vízitormát fogyasztásra termesztjük, átültetésre nincs szükség.


Nyesés, visszavágás
Éppen ezért a visszavágás is felesleges.


Szaporítás
Leggyakrabban magról szaporítjuk, de megpróbálkozhatunk dugványozással is. A vízitorma jellegzetessége, hogy a száron is fejlődnek gyökerek. Ezeket a sarjakat csípjük le, és ültessük cserépbe.


Környezet
Legjobb, ha a cserepet a konyhaablakba állítjuk, így a vízitorma főzés közben mindig a kezünk ügyében van.