Amarillisz

Amarillisz
Hippeastrum

Az amarillisz, más nevén lovagcsillag, azok közé a növények közé tartozik, melyek télen szép virágokkal örvendeztetnek meg bennünket. Vágott virágként hosszú szárral árulják, cserepes virágként rövid szárú.



Szép, erős növény
Az amarillisz magára vonja az ember figyelmét. Először megjelennek a virágok, egy vagy néha két szár, mindegyik négy kürtalakú virággal. Ritka szerencsés esetben a száron öt halvány rózsaszín vagy vörös virág is kifejlődik. Az amarillisz levelei csak később jelennek meg.

Egy név két jelentéssel 
A latin Hyppeastrum névnek két magyarázata is van. Az elsőt a görög= lovag és „astron” = csillag szavakból vezetik le, innen ered a lovagcsillag elnevezés. Mások szerint a görög „hippos” = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja egy kissé lófejre emlékeztet. Ugyanehhez a családhoz tartozik az „igazi” Amaryllis belladonna, a Belladonna liliom. Ősszel, amikor a levelek már elhervadtak, 6-12 virág jelenik meg a szárán.

Késői levelek
A pompás virágokhoz képest a levelek igen szerények. Sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak, és a virágzást követően jelennek meg. Nyáron, amikor a növény felkészül a nyugalmi időszakra, lehullanak.

Új fajták Hollandiából 
Mindenekelőtt a hollandok alakítottak ki keresztezéssel és nemesítéssel sok új fajtát. Ma az amarillisznövényt Dél- Afrikában termesztik nagy területeken és szárazhagyma formájában szállítják Európába. Nálunk hagyma vagy bimbós növény kapható, ősztől tavaszig.

Az amarilliszt magunk is szaporíthatjuk
Az amarilliszt a legegyszerűbben az un. sarjhagymák segítségével szaporíthatjuk. Ezek kicsi hagymák, melyek az anyahagyma oldalán helyezkednek el. Óvatosan válasszuk el az anyahagymától, és ültessük tápanyaggazdag földbe. Megjegyzés: virágot csak két-három év múlva várhatunk.
A liliomhoz hasonlóan lehetséges a hagymahéj-dugványokkal történő szaporítás, de akárcsak a magról történő szaporítás, ez is nehézkes. A magok egy éven keresztül igen magas hőmérsékletet és magas nedvességtartalmú levegőt igényelnek. Ezek olyan követelmények, melyek tulajdonképpen csak melegházban teljesíthetők, egy lakószobában aligha. Hagyjuk meg ezeket a módszereket a szakembereknek.  

Virágok már karácsonyra
Ha azt szeretnénk, hogy már decemberben virágzó amarillisz álljon az ablakpárkányon, magunknak kell a hagymát kihajtatnunk. Ez viszonylag egyszerűen megy, örömet okoz, viszont néhány hétig eltart. Kezdjünk hozzá ősszel: tegyük a hagymát egy napra egy langyos vízzel teli tálba, majd töltsünk meg egy cserepet tápanyagban gazdag, nedves földdel, és helyezzük bele a hagymát úgy, hogy egy harmada a föld fölött legyen.

Ezután jön a „kalap”
Ezután kartonpapírból vagy papírból készítsünk egy csákót a növényre (mint a jácintnál) és tegyük azt 20-25°C-os helyre. Öntözzük takarékosan, de ne hagyjuk a földet kiszáradni.
Négy-hat hét után megjelennek az első zöld hajtások. Ezután már kiadósabban öntözhetjük. Ha a hajtások már kb. 10 cm-esek, vegyük le a kalapot, és tegyük a növényt világos, de még mindig meleg helyre.

Augusztusban kezdődik a nyugalmi időszak
A virágzást követően csökkenthetjük az öntözést. Hamarosan megkezdődik a nyugalmi időszak. Ősztől januári/februárig a cserepet hűvösebb helyre kell állítani, kb. 16-17°C-os hőmérsékletre. Trágyázni szinte már nem is kell, locsolni is csak igen keveset. Január végén megjelenik egy újabb kocsány.

NÖVÉNYDOKTOR

A foltos levelek és az elszáradt növényi részek gombásodásra utalnak. Vágtuk le az érintett részeket, és kezeljük a növény többi részét ellenszerrel.
Különösen félelmetes a vörös üszök, mely gyakran az egész hagymát elkorhasztja. Az ilyen gombabetegségek szinte minden esetben a nem megfelelő kezelés miatt alakulnak ki.
A leveleken, bimbókon vagy a hagymán megjelenő kicsi fehér vattalabdácskák a gyapjastetvek tevékenységére utalnak. Szórjuk be őket ellenszerrel. Ha a hagymát is megtámadták, a hagymahéjak közé spirituszoldatot juttathatunk.
Megjelenhetnek a levéltetvek, a vörös pókok, de általában csak akkor, ha valamilyen hiba történt. Állapítsuk meg ezért először mindig a probléma okát: jó helyen tartottuk-e, megfelelően kezeljük-e a növényt.

ÖTLETEK A VÁSÁRLÁSHOZ

Az amarilliszt többnyire közvetlenül virágzás előtt vásároljuk meg. A jácintokhoz hasonlóan gyakran látunk már kihajtott hagymákat papírkalap alatt. Ha a növényen már bimbók láthatók, megkülönböztethetjük a jót a kevésbé jótól.
Élettartam: Egy erős hagyma többször is virágzik, ha a nyugalmi időszakban megfelelően kezeljük.
Idény: A virágzás idején árusítják a tél kezdetétől egészen júniusig.
További nevek:
Lovagcsillag.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A virágzás idején az amarillisz nagy helyet igényel. A levelek ritkán lesznek 30-40 cm-nél hosszabbak, a szár azonban fél méter hosszú is lehet.

Virág és illat
Az amarillisz virága igen nagy, 15 cm-re is megnő. A színe a fehértől a vörösig változhat, Illata kissé édes, a fehér fajtáknál a legerősebb.

Fény és hőmérséklet 
A növekedés során a növény sok napfényt, friss levegőt és magas páratartalmat igényel. A virágzás alatt a hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 18°C-ot, télen viszont ne essen 16°C alá.

Öntözés és trágyázás
Minél jobban nő a növény, annál több vizet igényel. Július végéig hetente egyszer kell trágyázni. Szeptembertől decemberig szinte szárazon áll.

Föld és átültetés
Csak minden harmadik-negyedik évben kell átültetni, a nyugalmi időszakot követően. Vegyünk jó vízáteresztő virágföldet.

Nyesés, visszavágás
Az elvirágzott kocsány és a levelek maguktól elszáradnak. Az átültetéskor a száraz, vagy korhadt hagymahéjakat el kell távolítani.

Szaporítás
A legegyszerűbb sarjhagymával, bár két-három évig tart, míg az új növény virágzik.

Környezet
Az amarillisz akkor a legszebb, ha virága alacsonyabb zöld növények közül emelkedik ki, például egy tálban.