Kínai azálea

Kínai azálea (Rhododendron simsii)

Ezernél is jóval többféle rhododendron-faj létezik. Ezek közül kettõ olyan, amely szobanövényként is nevelhetõ: a kínai (R. simsii) és a japán (R. obtusum) azálea. Az utóbbi a szabadban is megél.


Az azáleák gondozása nem nehéz, de a növénynek azért van néhány különleges igénye. Ha ezeket teljesítjük, kiváltképp, ha enyhén savanyú, mészszegény földbe ültetjük, viszonylag egyszerû a kezelése. 

A növények olykor megbetegednek
Az azáleákat sajnos számos kártevõ támadja meg, kezdve a levéltetvektõl egészen az azáleamolyig. Ha túl sok kártevõt találunk a növényen, inkább dobjuk ki.  

A virágzás idején naponta öntözzük!
Az azáleák rendkívül gyorsan kiszáradnak, ezért – mindenekelőtt virágzás idején – minden nap mészmentes (pl. felforralt és lehűtött) vízzel öntözzük meg őket. Az sem baj, ha idõnként víz áll a cserép alatti tányérkában. Megfelelõ gondozás esetén a növény hetekig virágzik.  

Válasszuk ki a legszebb fajtát!
A szobai azáleákon sok nemesítő próbálja ki tehetségét, így aztán egyre újabb és újabb fajták jelennek meg. Nem csupán fehér, rózsaszín vagy vörös virágúakat találunk köztük, hanem számos átmeneti árnyalatút is, s mindezek õsztõl tavaszig a legkülönbözõbb idõszakokban virágozhatnak. Válasszuk tehát ki az ízlésünknek leginkább megfelelõt! Az egyszerű és telt szirmú változatok között is választhatunk.

Hogyan marad azáleánk szép és egészséges?

Szeptember és április között vásároljunk azáleát!
Elvirágzás után a szobai azáleát sokan kidobják, pedig több éven át is meg lehet tartani. Ha a virágzás után megfelelően bánunk vele – hideg és világos helyre tesszük, de nem hagyjuk kiszáradni -‚a következő ősszel vagy télen virágzó „újraéledéssel”hálálja meg.

Nyáron tegyük ki a kertbe!
A fagyosszentek után, körülbelül május közepén az azáleákat kitehetjük a balkonra vagy a kertbe, és egészen õszig ott hagyhatjuk Õket. Keressünk egy félárnyékos, de meleg helyet, és ültessük át a növényt egy tiszta tőzegkorpával megtöltött, nagy cserépbe.

Szeptember- októberben vigyük vissza a házba!
Szeptember vége felé, az elsõ fagyok elõtt, a növényt ismét vigyük be a házba. Eleinte azonban ne tegyük 5-10 ‘C-nál melegebb helyre. Amikor az elsõ bimbók színesedni kezdenek (mintegy hal hét múlva), a növényt bevihetjük a lakószobába. Amíg meg nem szokta az új helyét, a levegő nem lehet túl Száraz, különben lehullanak a bimbók.

A sok víztõl szép és egészséges lesz a növény
A virágzás megindulásáig a növény minden részét naponta permetezzük le vízzel. A már kinyílt virágok azonban nem viselik el a vizet: Csúnya foltok keletkeznek rajtuk. Mindig figyeljünk a hervadt levelekre és virágokra – ezek figyelmeztetõ jelei annak, hogy a növény kezd kiszáradni. Ilyenkor helyezzük az egész Cserepet egy mésztelenített, langyos vízzel telt vödörbe, és hagyjuk, hogy jól megszívja magát vízzel. A virágzás után az éves ciklus kezdõdik elölrõl: nemsokára kihelyezhetjük a növényt a kertbe.

NÖVÉNYDOKTOR
Ha a növény hullajtja a leveleit, annak többnyire a kiszáradás az oka, de a túltrágyázás és a túl nagy meleg is okozhatja a virágok és a levelek hullását.
A levelek és hajtás- csúcsok megsárgulását elõidézheti a föld vagy a víz túl magas mésztartalma, de vas- hiány miatt is felléphet ez a tünet. Használjunk mésztelenített vizet õs mészszegény trágyát. Vashiány esetén öntözzük a növényt drogériában kapható vastartalmú oldattal.
Ha levéltetveket találunk a friss, zsenge hajtásokon õs rügyeken, valamilyen rovarirtó szer vagy egy szappanos vizes fürdõ segíthet.