Dél-amerikai flamingóvirág

Dél-amerikai flamingóvirág (Anthurium scherzerianum)

Csillogó piros fellevelének köszönhetően a legfeltűnőbb szobanövények egyike. Ez az egzotikus növény csaknem egész évben virágzik.

A nappali és a télikert növénye
A dél-amerikai flamingóvirág (A. scherzerianum) faj Costa Ricából származik. A múlt század közepén itt fedezte fel Karl von Scherzer svájci botanikus, akiről a növényt elnevezték. Később Közép- és Dél-Amerikában további fajokra is rábukkantak.

Jellegzetes őserdei növény

A dél-amerikai flamingóvirág hazájában a trópusi őserdők aljnövényeként él. Eredeti élőhelyén levelei nagyméretűek és levélnyelük is hosszú. A szakemberek mára kisebb levelű, rövidebb levélnyelű, ugyanakkor korábban virágzó hibrideket nemesítettek. A növény „virága” tulajdonképpen csak egy buroklevél /spáta), azaz egy piros színű, fényes fellevél. A valódi virágok torzsavirágzatban, spirálisan helyezkednek el, amely a fellevél közepéből fejlődik ki. Ennek a farokra emlékeztető torzsavirágzatnak köszönheti a növény botanikai nevét is. Az ’anthos’ szó jelentése virág, míg a görög ’oura’ farkat jelent.

Tipp

A dél-amerikai flamingóvirág nehezen viseli a száraz szobalevegőt. Ha a levélszélek száradni kezdenek, permetezzük a növényt gyakran langyos vízzel.

A dél-amerikai flamingóvirág egy éve

Novembertől februárig: ne tartsuk túl hűvös helyen Trópusi eredete miatt a növény télen is meleget igényel. A hőmérséklet ne süllyedjen 15 C alá, legjobb, ha állandóan 18°C-on tartjuk. Decemberben és januárban csak mérsékelten öntözzük, és egyáltalán ne kapjon tápoldatot. Fontos azonban, hogy a növényt naponta permetezzük langyos vízzel.

Március: átültetés
Átültetéshez a legmegfelelőbb időszak a tavasz, a március. Az idősebb növényeket elegendő két-három évente átültetnünk. Laza, jó vízáteresztő képességű földet használjunk. Legegyszerűbb, ha készen megvásároljuk a rostos tőzeg és lombföld keverékéből álló virág- földet. A flamingóvirág hidrokultúrában is kiválóan fejlődik.


Áprilistól októberig: bőségesen öntözzük
Ezekben a hónapokban bőségesen öntözzük, és adjunk neki rendszeresen tápoldatot. Tegyük a növényt világos, de tűzõ napfénytől mentes helyre.

NÖVÉNYDOKTOR
A levéltetvek ellen hatásosan pyrethrum alapú vegyszerrel védekezhetünk. A fertőzés leggyakoribb oka a túlzott szárazság. Mindenekelőtt gondoskodjunk magasabb páratartalomról. A növényt rendszeresen permetezzük vízzel, használjunk légpárásítót, vagy több növényt helyezzünk egy alátétedénybe, nedves agyaggranulátum rétegre.
A takácsatkákat a főként a levélalapoknál található finom szövedékről ismerhetjük fel. Tegyük a növényt fél órára langyos vízbe, hogy a kártevők elpusztuljanak. Ha ez nem segít, alkalmazzunk vegyszert, mégpedig egymás után többször megismételve.
Szürke foltok a levelek fonákján azt jelzik, hogy a növény túl hűvös helyen állt és ez idő alatt sok vizet kapott. A rügyképződéshez 15 C a legmegfelelőbb. Ezen idő- szakon kívül a növény melegebb helyet igényel.