Fokföldi ibolya

Hazája nem Fokföld, hanem Kelet-Afrika

Sok más szobanövényünkhöz hasonlóan a fokföldi ibolya is hosszú utat tett meg , míg eljutott  hozzánk. A vadon élő növényt a XIX. Században Saint Paul-Illaire báró fedezte fel a kelet-afrikai Uzambara hegységben. Hazája tehát nem Fokföld, így magyarul tévesen nevezik fokföldi ibolyának. Miután a kis növény meghódította Amerikát, hamarosan Európában is ismertté vált, mára pedig a legkedveltebb virágos növények között tarjuk számon.

Sok fajtája ismertA nemesítők az idők során igazi kis szépséget alkottak a szerény fokföldi ibolyából.
Régebben főként a kék szín árnyalataiban pompázott, de ma már találkozhatunk fehér, rózsaszín, bordó és pasztellszínű virágokkal is. Viszonylag újnak számítanak azonban a dupla szirmú, a fodros sziromszélű, a tarka virágú és a fodros levelű fajták.

SzaporításA hobbikertészek a legegyszerűbben levéldugványokkal szaporíthatják. Magról is szaporíthatjuk, de ez meglehetősen bonyolult. A nagyon lassan fejlődő apró növénykéket többször is át kell ültetni, ezért ez a módszer inkább a nemesítőknek való, akik keresztezéssel újabb fajtákat nemesítenek.

Tipp

A növény érzékeny a mészre, ezért öntözzük langyos, lágyított vízzel. Használjunk mészmentes tápoldatot és virágföldet.

Méret és növekedés

A fokföldi ibolya általában 10-15cm magasra nő, átmérője pedig 20 cm lehet. A törpe fajták kb. feleekkorák.

Virág és illat

Egész évben virágozhat, de a téli hónapokban kevesebb virágokat nevel. A virágok a legkülönbözőbb színűek és formájúak lehetnek, sőt tarka virágú fajták is léteznek.

Fény és hőmérséklet

Világos vagy félárnyékos helyet igényel. A közvetlen napsütést csak a téli hónapokban viseli el. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön hideg helyre. Egész évben 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet igényel.

Öntözés és trágyázás

A levelekre ne kerüljön víz. Mindig alulról öntözzük, az öntözés után összegyűlt vizet pedig fél óra múlva öntsük ki a cserépalátétből. A növekedési időszakban kéthetente kapjon mészmentes tápoldatot is.

Föld és átültetés

Minden tavasszal vagy nyáron ültessük át tőzeg, komposzt és homok keverékébe vagy savanyú kémhatású virágföldbe. Az átültetéshez ne használjunk túl nagy átmérőjű cserepet.

Nyesés, visszavágás

A hervadt leveleket és virágokat azonnal távolítsuk el, nehogy megtelepedjenek rajtuk a kórokozók.

Környezet

A fokföldi ibolya a magas páratartalmú, világos fürdőszobában vagy a konyhában érzi magát a legjobban.