Fukszia

 Fukszia (Fuchsia)

A fuksziát a nyár jelképének is tekinthetjük. Romantikus, lazán csüngő, vörös vagy fehér virágtölcséreit mindenhol láthatjuk: teraszokon, balkonládákban és ablakpárkányokon.

Változatok egy növényre
A fukszia nevét a német orvos-botanikusról, Leonard Fuchs-ról kapta. A növény Dél- és Közép- Amerikában, Új-Zélandon vagy Tahiti szigetén őshonos. Európában körülbelül kétszáz éve ismerjük.

Kúszó, csüngő, bokor-,  faszerű…
Mintegy 100 botanikai fajtáját ismerjük. Emellett azonban az idő múlásával számos kultúrfajta is kialakult. Léteznek lágyszárú és alacsony cserepes növények, magasabb dézsás növények, csüngő és kúszó ámpolnanövények, télálló kerti cserjék, balkonon termeszthető és ablakpárkányra való fajták. A legtöbb fukszia hibrid, ami azt jelenti, hogy különböző fajták többszöri keresztezéséből hozták létre.

Nagy színgazdagság
A virágok, egyedi formájuknak köszönhetően nagyon feltűnőek: négy színes csészelevél öleli körül védelmezőn a többnyire más színű virágkoronát. Ebből magaslanak ki a porzószálak és egy igen hosszú bibeszál. Az eső árt a virágnak! Ha a fuksziát nyáron a szabadban tartjuk, rossz időben tegyük az eresz alá, vagy vigyük be a házba. Ha a növényt egészen kora tavasszal vásárolják, és a melegházból rögtön a fűtött házba kerül, gyakran lehullatja a bimbóit. Ilyenkor átmenetileg tegyük a fuksziát egy hűvösebb lépcsőházba, télikertbe vagy alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe.

A fukszia egy éve

 
Február
A telelő növény kaphat egy kicsit több vizet, de még ne trágyázzuk!


Március—április
Ha megkezdődött a növekedés, a növényt márciusban vágjuk vissza magasságának kétharmadára, igazítsuk formára. A levágott részeket dugványként felhasználhatjuk. Lassan megkezdődhet a trágyázás.


Május—június
Bőségesen öntözzük, és tíznaponta trágyázzák. Esetleg a szabadba is kitehetjük.


Július—augusztus

A hervadt virágokat rendszeresen szedjük le, hogy a növény több virágot hozzon,
és megakadályozzuk a magképződést. Ügyeljenek a tetvekre. Ez az időszak legkedvezőbb a dugványozáshoz.


Szeptember—október
A növényeket fel kell készíteni a télre. Kintről vigyük be őket a házba, és tisztítsuk meg. Szedjük le az elsárgult leveleket, és az utolsó virágokat is vágjuk le. Ennek az a célja, hogy a számos kártevőt, petéikkel együtt elpusztítsuk.


November—december—január
Ebben az időszakban a fuksziák lehetőség szerint hűvösön helyen pihennek, és kevesebb vizet igényelnek.


A fukszia formáját mi határozzuk meg

 
Nyesés/Visszavágás
A legtöbb fuksziát metszeni kell, hogy szép formája legyen, különben könnyen megnyúlik. Erre a legjobb időszak a tavasz, de egész éven át levághatjuk a csúnya, hosszú hajtásokat, és felhasználhatjuk őket a szaporításhoz.


Faformálás
A fukszia kiválóan alakítható fácskává. Ehhez törjük le az alsó oldalhajtásokat, míg a törzs a kívánt hosszúságot el nem éri. Ez hosszabb időt vesz igénybe. Végül a koronát is formára vághatjuk. Különösen szép fácska alakítható a csüngő virágú fajtákból.


Felkötés
A metszéshez hasonlóan a felkötés is fontos lehet. Sok növény olyan gazdagon virágzik, hogy a szár alig bírja a terhet. Ilyenkor tegyünk egy kis karót a cserépbe, és ehhez rögzítsük a növényt.

NÖVÉNYDOKTOR
Nyáron a növekedési időszakban lehullnak a levelek. A növény túl sötét vagy meleg helyen áll.
A levelek télen hullnak le. Ez részben normális jelenség. Ha azonban az ágak teljesen lekopaszodnak, növény túl meleg, túl sötét helyen van, vagy túl sok vizet kapott.
Levéltetvek jelenhetnek meg a levelek fonákján.
Különítsük el a növényt többitől, és permetezzük be rovarirtó szerrel. A zuhanyozás segíthet.
Fehér legyek. Egyhetes időközönként többször permetezzük ellenszerrel.