Gardénia

Gardénia (Gardenia jasminoides)

Ezüstfejű sétapálca, fényesre suvickolt lakkcipő és egy kis fehér gardénia a gomblyukban – ezek voltak a világ meghódítására kész gavallérok kellékei nagyanyáink korában.

A gardéniát először meg kell ismerni ahhoz, hogy jól termeszthessük
A gardénia különleges növény. Ha azonban megismerjük igényeit, hónapokon, éveken át virágzik.


Illata a jázminéhoz hasonló.
A növények eredetileg Kínából, Tajvanról származnak, ahol a szabadon jelentős magasságot érnek el. Viaszfehér, kellemesen illatozó viráguk van. Ezt már a neve: „jasminoides” is elárulja. Levele sötétzöld és fényes. A gomblyukba tűzött fehér virágok remekül mutatnak. Angliában  a gardéniát „opera flower”-nek (opera virágnak) nevezik, mert olyan kiválóan illik a frakkhoz.

Nagy melegben elhullajtja a bimbóit
Ha a bimbózás ideje alatt a hőmérséklet túl magas, 18 Celsius fok fölé emelkedik, a növény lepotyogtatja a virágait. A virágzás alatt kb. 18-20 Celsius fokos hőmérsékletet és nagyon sok fényt igényel, de a déli melegtől távol kell tartani. A növény soha ne legyen száraz. Ilyen ideális körülmények között a gardénia hosszan virágzik.

A virágzási időt szabályozni lehet

Ha már nagyon jól ismerjük gardéniánkat, a hőmérséklet szabályozásával meghatározhatjuk azt az időpontot, amikor a növény virágot hoz. Ha arról is gondoskodunk, hogy ne legyen száraz, ha gyakran öntözzük mészmentes vízzel, friss levegőt biztosítunk, de nem tesszük a növényt huzatos, túl meleg helyre, hanem elősegítjük, hogy bimbóit megtartsa – biztos a siker.

A metszés során dugványok esnek le
A dugványok szeretik a meleget A megfelelő dugvány kb. 8-10 cm hosszú. Humusz, kavics és tőzegkorpa keverékébe ültessük őket, és legalább 25°C-os helyre tegyük. Négy-hat hét múlva, amikor már gyökeret eresztett, alacsonyabb hőmérsékletű, kb. 18°C-os helyre kerülhet. Ha megnő, nagyobb cserépre lesz szükség, ugyanazzal a talajkeverékkel.

Műanyagzacskó vagy szaporítóláda

A fűthető szaporítóláda a legideálisabb. Ha ilyen nincs, a cserépre borított műanyagzacskó is megteszi: ez melegházi klímát eredményez. Szúrjunk dróthuzalt a cserépbe, jobbról és balról a növény mellet, arra húzzuk rá a zacskót, majd gumigyűrűvel rögzítsük. Szúrjunk apró lyukakat a zacskóba, hogy a dugványok ne legyenek túl nagy párában.


Szaporítás magról
Jó magkereskedőnél néha vásárolhatunk gardéniamagot, és léteznek magról történő szaporítási módszerek is, de ezek annyira bonyolultak, hogy jobb, ha dugványokat vásárolunk.

NÖVÉNYDOKTOR
Ha megfelelő módon kezeljük, a gardénia meglehetősen ellenállóvá válik és ritkán lesz beteg.
A levéltetvek nyáron jelenhetnek meg. Kisebb, vagy kezdődő támadásuk esetén gyakran elég egy hidegvízes zuhany. Nagyobb kolóniákkal szemben levéltetű irtószerrel kell védekezni.
A takácsatkák néha megszállják az egész növényt. Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell tőlük szabadulni valamilyen vegyszerrel.
A Sárga levelek vagy a levélhullás oka a túl kevés vagy mésztartalmú víz.
Ha a sárga bimbók lehullanak, a növény tú1 meleg helyen áll. A bimbós gardéniák 18°C-nál melegebb hőmérsékletet nem viselnek el.