Kínai Hibiszkusz

Kínai Hibiszkusz  (Hibiscus rosa-sinensis)

A kínai hibiszkusz csaknem egész évben nyílik. Csodálatos, hatalmas tölcsér alakú virágai fajtától függően pirosak, lazacszínűek, sárgák, fehérek, narancs- vagy rózsaszínűek, sőt tarkák is lehetnek.

Cserje vagy fácskanagyságú
A kínai hibiszkusz általában bokros növekedésű. Levelei tojásdad alakúak, erősen fogazottak, fénylően sötétzöld színűek, virágai pedig feltűnően nagyok. Mindenki ízlése szerint válogathat a különböző színű, egyszerű és teltvirágú fajták között, hiszen sárga, narancsszínű, rózsaszín, fehér, piros, de még pettyes is akad közöttük. Ha azt szeretnénk, hogy a növény alakja fára hasonlítson, a legalsó hajtásokat folyamatosan vágjuk vissza, amíg a korona kialakul.


Kétféle módon teleltethető át
Egész évben elviseli az átlagos szobahőmérsékletet, ezért könnyen nevelhetik azok is, akik nem rendelkeznek az átteleltetéshez szükséges hűvös, világos helyiséggel (télikert). Ha meleg és világos helyen tartjuk, akkor télen is gyakoribb öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel. Természetesen jobb megoldás, ha a fényszegényebb, rövidnappalos hónapokban hűvösebb helyen tartjuk, kevesebbet öntözzük, és egyáltalán nem adunk neki tápoldatot. Ekkor több erőt gyűjthet a tavaszi virágzáshoz. Télen a 15 Celsius fokos hőmérséklet a legkedvezőbb, de semmi esetre se legyen hidegebb 10-12 Celsius foknál, mert a növény könnyen megfázhat.

A kínai hibiszkusz egy éve

Február
Véget ér a téli nyugalmi időszak. Ültessük át a növényt friss, agyagos földbe. Öntözzük egyre gyakrabban, de egyelőre még hagyjuk hűvös helyen.

Márciustól áprilisig
Szoktassuk fokozatosan a szoba hőmérsékletéhez, öntözzük rendszeresen, és áprilistól — tíznaponta — tegyünk az öntözővízbe tápoldatot. Rövid száraz idõszakkal a növényt virágzásra késztethetjük.


Májustól októberig

Egész nyáron folyamatosan öntözzük, és gondoskodjunk a rendszeres tápanyag utánpótlásról. Biztosítsunk számára egyenletes meleget.


November

Ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is Szépen virágozzon, állítsuk hűvösebb helyre, öntözzük mérsékeltebben, és ne adjunk neki tápoldatot. Abban az esetben, ha a növényt csak a meleg szobában tudjuk télen tartani, folyamatosan öntözzük, és havonta egyszer tegyünk az öntözővízbe tápoldatot.


Decembertől januárig
Ezekre a hónapokra esik a növény nyugalmi időszaka. Ha csak a meleg lakásban tudjuk átteleltetni, igyekezzünk a lehető leghűvösebb helyre állítani. Mérsékelten öntözzük, de földlabdáját ne hagyjuk kiszáradni.

NÖVÉNYDOKTOR

A levéltetvek a hajtáscsúcsokat és a bimbókat gyakran megtámadják. Először többnyire az összepöndörödött levelek és az elkorcsosodott hajtások válnak feltűnővé. Öntözéskor mindig vizsgáljuk meg a növényt. Zuhany alatt, langyos vízzel öblítsük le, így talán mérsékelhetjük a fertőzést.
A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, ha a növényt túl száraz helyen tartjuk. A levelek foltosak lesznek és elhervadnak. A növény gyakori tusolásával megelőzhetjük a kártevők terjedését.
A levelek sárgulása a szárazság és a gyökérzet megbetegedésének a következménye, ami tápanyag túladagolás következtében is felléphet.
A bimbók hullását a huzat vagy a hirtelen, nagy hőmérsékletváltozás okozhatja.
A megvastagodott, rendellenes erezetű levelek túl alacsony hőmérsékletre utalnak.