Leander

Leander/Babérrózsa
Nerium oleander


A leandert mindenki ismeri földközi-tengeri utazásaiból. Ott bokrok vagy fák formájában  parkokban és kertekben nő. Szobanövényként kisebb — de ennek ellenére igen szép.

 A név elárulja a növény igényeit
A „Nerium” név a görög „neros” szóból ered, nedvességet vagy nyirkosságot jelent. Ezt igazolja az a tény, hogy a természetben a leander gyakran folyómedrekben nő. Nyáron sok nedvességre van szüksége. A földje soha nem lehet száraz, hiszen igen nagy a vízigénye, de télen sem tűri a szárazságot, mert akkor lehullanak a levelei.


A megfelelő öntözés nagyon fontos
Mindig langyos vizet használjunk. Azok a növényeknek, melyeket túl hideg vízzel öntöznek, sápadt zöld leveleket hoznak, és ez beteges külsőt kölcsönöz a növénynek. Ha a leander túl sok vizet kap, jobban fejlődik, de nem hoz virágot.


Telelés hűvösön
A leander elviseli ugyan a száraz, fűtött levegőt, de a virágképzés szempontjából az a legelőnyösebb, ha hűvös, és világos helyen áll.


Nyáron a szabadban is állhat
Tavasztól őszig a leander kedveli a friss levegőt. Ha a nyár nem elég napos, hanem esős, csak keveset virágzik. A cserepet a kertbe is kitehetjük, mert a leander elviseli a fagypont alatti hőmérsékletet, de a folyamatos fagyot nem bírja.


Sajnos a leander mérgező

Ha gyermekünk van, szép virágai ellenére is inkább mondjunk le a leanderről, mert a növény minden része mérgező. Ha egy gyerek például letép egy virágot, és később bekapja az ujját, fejfájás, émelygés, rosszullét lehet a következmény. Legyünk óvatosak a vágásnál is.

A leander egy éve

 
Január—február
A növényt hűvös, de világos helyen teleltessük. Takarékosan öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni.


Március—április
Kezdődik a növekedési időszak. A növényt állítsuk melegebb helyre, és kapjon fokozatosan több vizet. Ha túlságosan megnő, ültessük át. A hajtásokat meg tehet ritkítani (de ne túlságosan, gondoljunk a virágokra). Kezdjük meg a trágyázást.


Május—augusztus
Ezekben a hónapokban öntözzük a növényt naponta bőségesen, és hetente trágyázzuk is. A leander ilyenkor virágzik, ezért a lehető legvilágosabb helyre tegyük.


Szeptember—december

Lassan véget ér a növekedési időszak. 5zeptemberben, de még az első fagyok előtt, a kertbe állított növényeket vigyük be a házba. Állítsuk hűvös helyre, hogy a követ- kezű évre is hozzon virágot, Kevesebbet öntözzük. Trágyázást télen szinte nem is igényel.


A leandert könnyű szaporítani

Június-júliusban vágjunk le kb. 15-20 cm-es hajtáscsúcsokat. Állítsuk őket vízzelteli sötét üvegbe. Két-három hét után már gyökeret eresztenek. Ha a gyökerek már elég hosszúak, ültessük a fiatal növényt tápanyagban gazdag földbe. Később többször vágjuk vissza, hogy bokrosodjon.


NÖVÉNYDOKTOR
Lógnak a levelek, ha a növény túl száraz.
A megnyúlt hajtások és kicsi, halvány levelek a fény- és trágya- hiány következményei.
A Sárga vagy barna levélfoltokat a különböző gombabetegségekre lehet visszavezetni. Kezeljük a növényt gombaölő szerrel.
Levéltetvek, gyapjastetvek és pajzstetvek támadják meg a hajtáscsúcsokat, a szárat és a leveleket. A leander mérgének a kártevőkre nincs hatása, Többször is permetezzük be őket rovarirtó szerrel, zuhanyozzuk le a növényt langyos vízzel.


Vásárlás

Április és június eleje között olyan növényt vásároljuk, melyen sok bimbó van. Alaposan nézzük meg a hajtásokat és a leveteket, hogy nincs-e rajtuk levél- vagy pajzstetű. Ne feledjük, hogy a növény mérgező.

Élettartam: A leander sokáig él.

Idény: A virágzás idején májustót szeptemberig kapható.
Gondozás: Könnyen kezelhető, ha elég vizet kap.