Papucsvirág

Papucsvirág
Calceolaria

A Calceolaria különféle színekben pompázó papucs alakú virágának köszönheti magyar nevét. Tavasszal olyan üde benyomást kelt, hogy szinte tehetetlen ellenállni neki. Az egyszer nyíló növények közé tartozik; virágzás után elhervad.

A tavasz előhírnöke
A kora tavasszal nyíló papucsvirág páratlan szépségével szinte vonzza a tekintetet. Gondozása nagy pontosságot igényel: nem tűri a közvetlen napfényt, a rossz levegőt, a dohányfüstöt és a huzatot, földlabdájának pedig soha nem szabad kiszáradnia. Amint azt neve is elárulja, virágai apró papucsokra emlékeztetnek, amelyek lehetnek egyszínűek, pöttyösek vagy csíkosak, és a citrom-vagy narancssárga, a piros vagy a vörösesbarna bármely árnyalatában pompázhatnak .

Chiléből származik

A papucsvirágnak hazájában, Chilében egy- és többnyári, sőt fás szárú, alacsony bokrot alkotó fajtái is léteznek. A termesztett változatok többnyire egyévesek és kevéssé ellenállóak. Ezek közé tartoznak olyan szobai hibridek, mint például a Grandiflora- és a Multiflora-növények. Előbbiek hat, utóbbiak négy centiméteres virágokkal büszkélkedhetnek. Színpompás virágzatuknak és üde zöld leveleik- nek köszönhetik különös népszerűségüket az alacsony, mindössze 15—20 cm magasra növő Nana-fajták.

Egy kertbe való fajta

A Calceolaria integrifolia olyan fajta, amelyet kertben is nevelhetünk. Ágyásba vagy erkély- ládába ültetve egészen őszig díszelegnek sárga virágai. Soha ne felejtsük el, hogy a papucsvirág egynyári növény, ezért teljesen természetes, hogy virágzás után betegnek tűnik, majd végül elpusztul.

Magunk is vethetjük, de…
A papucsvirágot legegyszerűbb megvenni, hiszen nem is kerül sokba. Ennek ellenére magunk is megpróbálkozhatunk ültetésével, de nem biztos. hogy szépek lesznek a növények.

Így csináljuk:
A magokat szórjuk a földre, de ne takarjuk be. A vetésre legalkalmasabb a június és a július. Használjunk átlátszó fedelű szaporítóládát és jó minőségű tőzegkorpát. melybe egy kevés kavicsot kevertünk. A talajt tartsuk mérsékelten nedvesen, a túl sok víz ugyanis kedvez a gombák szaporodásának.

Csíráztatás
Északi fekvésű ablakban. körülbelül 18°C-os hőmérsékleten a csírázás két-három hétig tart. Ha a növények teljesen kitöltik a ládát, ültessük szét nagyobb cserepekbe, és októberig hagyjuk növekedni őket.

Téli nehézségek
 A növényeket egész télen hagyjuk nagyon világos, 6°C-os hőmérsékletű helyen. Ha lehet, szerezzünk be növekedést elősegítő lámpát. Az alacsony hőmérséklet a virágok kialakulásához szükséges. A rügyek a tavasz folyamán jelennek meg. Ezután a növénynek még egy ideig 10°C-os hőmérsékleten kell állnia ahhoz, hogy a virágok teljesen Csak késólab tegyük át melegebb helyre.

Egy újdonság

A közelmúltban került piacra az Anytime F1-hibrid, amelyet csaknem egész évben nevel- hetünk. A virágrügyek kifejlődéséhez nincs szüksége hűvös időszakra. és már a vetés után négy-öt hónappal teljes erővel megindul a virágzás. Az alacsony növésű Anytime 4 cm-es rózsaszín, skarlát- vörös vagy sárga virágait szürke foltok díszítik.

NÖVÉNYDOKTOR

A formájukat vesztett, ragacsos levelek levéltetű jelenlétére utalnak. Ez a kártevő a túl szárazon tartott növényeket támadja meg. Rovarirtó szeres permetezéssel védekezhetünk ellene. A levéltetvek vírusfertőzést is terjeszthetnek. Ilyenkor a leveleken Sárga foltok jelennek meg, a levélerek megbarnulnak. Mivel a vírus ellen nem lehet védekezni, el kell dobnunk a növényt.
A lisztszerű, szürke lepedék a leveleken lisztharmatra utal. Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről és elegendő vízről. Kezeljük a növényt gombaölő szerrel.
A túlöntözés a gyökérnyak és a gyökerek feketedését, illetve rothadását okozza. Ha ezt a fajta gombás megbetegedést ún. gyökérégést tapasztaljuk, dobjuk ki a növényt.