Sárga virágú szobai kála

Sárga virágú szobai kála (Zantedeschia ellottiana)

A Dél-Afrikából származó sárga kála a legkülönlegesebb és legmutatósabb virágok egyike, de gondozása sok türelmet igényel. Legjobban a télikertben érzi magát, mert nagyméretű cserepe nem fér el az ablakpárkányon.

Szélsőséges vízszükséglet
Az aranysárga virágú szobai kála Dél-Afrikából származik. Őshazája olyan területen van,
amely az év egy részében igen nedves és mocsaras, a száraz évszakban viszont szinte sztyeppeszerűen aszályos. A kála ezért a növekedési időszakban bőséges vízellátást igényel, gumójának ezzel szemben csaknem teljesen száraz környezetre van szüksége a pihenés időszakában.

Szép, de igényes
Igyekezzünk, hogy a szobában nevelt kála a természeteshez hasonló körülmények között élhessen. A gondoskodást egy-egy gumó három-öt szárral is meghálálhatja. Apró, sárga, kalásszerűen egymás mellett ülő virágait tölcsérként öleli körül a szintén sárga színű fellevél. Hosszú szárú levelei lándzsa alakúak, felszínüket fehér foltok tarkítják. A növény virággal és anélkül is a télikert, az üvegezett veranda vagy a terasz elegáns dísze lehet.

Magok és oldalgumók
A magról történő szaporításra a januári időszak a legalkalmasabb. Jó, ha tudjuk azonban, hogy legalább három évnek kell eltelnie az első virágzásig. A nagyméretű gyökérgumókat nem lehet részekre osztani. Gyakoriak viszont a főgumón képződő oldal vagy sarjgumók.
Amikor a gumót ősszel kivesszük a cserépből, ezeket leválaszthatjuk, és a téli pihenő után külön is elültethetjük.

A kála egy éve
A növekedés január és április között kezdődik
A gumók hajtatásához már januárban hozzáfoghatunk. Az első négy hétben 12-15  °C legyen a hőmérséklet, később emeljük 16-18  °C-ra. Kezdettől fogva használjunk nagy  méretű cserepeket, mert a növény kiterjedt gyökérzetet növeszt. A föld legyen porózus és tápanyagban gazdag. Januári ültetésnél májusban, március—áprilisi ültetés esetén pedig már július— augusztusban gyönyörködhetünk a virágokban.

Cserépben vagy kiültetve
A korán nyíló cserepes kála a télikertek és üvegverandák kedvelt növénye. A nyári virágzású kálát dézsában tegyük a teraszra, de meleg helyre a kertbe is kiültethetjük. Egész Idő alatt bőségesen öntözzük, és rendszeresen trágyázzuk a növényt.

Téli pihenő szeptembertől decemberig
Ha a virágok elvirágoztak és elszáradtak, a gumót ássuk ki a talajból. Tisztítsuk meg a rátapadt földtől, majd ágyazzuk be száraz tőzegkorpába, és 6—8 °C-os hőmérsékleten tavaszig pihentessük.

NÖVÉNYDOKTOR

Szürkepenészre utalnak a Sárga levélfoltok, a vörös, üveges gyökerek és a puha területek a gumón. Soha ne tartsuk túl nedvesen a növényt, és korlátozzuk a nitrogéntartalmú tápanyagok mennyiségét. A jobb megvilágítás is segíthet, de súlyos esetben el kell dobnunk a növényt.
Gumóbaktériumok okozta levélfonnyadás és gumórothadás esetén sem menthetjük meg a kálát.
Ha vörös pókokat látunk a levelek alatt, merítsük az egész növényt hideg vízbe. Amennyiben ez nem segít, rovarirtó szerrel több alkalommal permetezzük be a kálát.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A Sárga kála levelei dúsak, gyökérzete pedig erőteljes hálózatot alkot, ezért nagy méretű cserépre van szüksége. Rendszerint 50 cm magasra nő, de magassága az egy métert is elérheti.

Virág és illat
A kála májustól augusztusig virágozhat. A virágzás ideje a hajtatás kezdetének időpontjától függ.
A virágkalász finoman illatozik, a fellevélnek nincs illata. A virág hosszú időn át szép marad.

Fény és hőmérséklet
A növekedés időszakában sok napsütésre és 22—25  °C közötti hőmérsékletre van szüksége. Télen a gumót 6—8 °C-on, szárazon tároljuk.
Tavasszal 15—18 °C közötti hőmérsékleten hajtassuk.

Öntözés és trágyázás
Virágzás idején bőven öntözzük szobahőmérsékletű vízzel, melybe tizennégy naponként folyékony tápoldatot teszünk. A pihenési időszakban a megtisztított gumót szárazon tároljuk

Föld és átültetés
A virágföldbe keverjünk tőzegkorpát, hogy tápanyagban gazdag, ugyanakkor porózus legyen. A gumót a teljes elvirágzás után emeljük ki a cserépből, és tőzegkorpa ágyban, szárazon teleltessük.

Nyesés, visszavágás

A gumót nem lehet szétosztani. A hervadt, elszíneződött virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Szaporítás

A sárga kálát januárban elvetett magról szaporíthatjuk. Még egyszerűbb dolgunk, ha a virág elszáradása után, ősszel leválasztott oldalgumót használunk erre a célra.

Környezet

A növény számára a legmegfelelőbb hely a téli- kert, ahol sok a fény és magas a levegő páratartalma.