Sárga virágú zebralevél

Sárga virágú zebralevél
Calathea crocata

Ez a zebralevél-faj még Viszonylag új a piacon. A többitől az különbözteti meg, hogy élénk narancssárga Virágokat hoz. Gondozása — rokonaiéhoz hasonlóan — hozzáértést és odafigyelést igényel.

Mutatós cserepes növény
A sárga virágú zebralevél viszonylag Új jövevénynek számít a boltokban. Legalábbis az itt bemutatott virágzó faj még nem terjedt el. Mivel a nyílgyökérfélék családjába tartozik, szoros rokonságban áll más calatheákkal, így a Stromanthéval és a Ctenanthéval is. Csupán zebralevélből mintegy 150 faj létezik, amelyek Afrika és Ázsia trópusi erdeiben vadon nőnek. Valamennyi zebralevélfaj csodálatos mintázatú levelekkel büszkélkedhet, melyeknek gyakran még a fonákja is bíbor- színben pompázik. Noha az összes faj a zöld dísznövények közé tartozik, kivétel nélkül mindegyikre jellemzőek a toboz alakban fejlődő virágzatok és a körkörösen elhelyezkedő fellevelek. A sárga virágú zebÍralevél azonban annyira feltűnő, hogy vásárlásra csábítja az embert.

Pompás fellevelek
A virágokat, amelyek 20—30 cm hosszú száron fejlődnek, narancssárga fellevelek díszítik, és úgy helyezkednek el, hogy némi fantáziával királyi koronára emlékeztetnek. A feltűnő fel- levelek között apró, jelentéktelen virágok bújnak meg. A pompás virágzat szinte reklámozza a növényt: magához csalogatja a kolibriket, melyek kiszívják a növényből a nektárt, és közben a beporzásról is gondoskodnak.

Trópusi növény
A zebralevél a trópusok gyermeke. Ha azt szeretnénk, hogy sokáig jól érezze magát a lakásban, gondoskodnunk kell a megfelelő klímáról. Ez mindenek előtt azt jelenti, hogy egész évben magas páratartalmú helyiségben kell tartanunk. A zebralevél különösen jól fejlődik más növények társaságában, amelyek kedvező mikroklímát teremtenek számára. Fontos ezenkívül, hogy az öntözéshez és a permetezéshez mindig mészmentes vizet használjunk.

A zebralevél szaporítása
Valamennyi zebralevélfaj szaporításának legegyszerűbb módja, a tavaszi tőosztás. Ha a cserépből kivett növényről lerázzuk a földet, a gyökereken vastag, gumószerű képződményeket fedezhetünk fel. A tőosztást úgy végezzük, hogy minden növényrészen legalább egy gumó maradjon, akár van rajta levél, akár nincs. Ezután ültessük a gumókat földdel teli cserépbe, és tartsuk jó nedvesen őket.

Rövidnappalos kezelés
Ahhoz, hogy a boltban vásárolt zebralevélen a második évben is kifejlődjenek
virágok és fellevelek, ún. rövidnappalos kezelésre van szükség. Ezt azonban csak akkor végezhetjük el, ha a növény előtte sok fényt kapott, és alaposan megnőtt.
A kezelés megkezdésére legalkalmasabb az augusztus közepe. A növényt néhány hétig a nap azonos szakában — este 6 és reggel 8 óra között — fedjük le fekete műanyag tasakkal úgy, hogy egyetlen fénysugár se érhesse. A napi 10 órás fényhatás és 14 órás sötétség hatására szeptemberben megjelennek az első rügyek, és nem sokkal ezután megpillanthatjuk a virágokat is. A rövidnappalos kezelés egyéb növényeknél is alkalmazható. 

NÖVÉNYDOKTOR

A takácsatkák akkor okoznak gondot, ha túl száraz a levegő. Rendszeresen ellenőrizzük a levelek fonákját és nyelét. Ha nem bízunk a szemünkben, a művelethez nagyítót is használhatunk. Gyakran igen nehéz a kezdeti stádiumban észrevenni a kártevőket. Ha takácsatkákat észlelünk a növényen, mossuk le bő sugarú zuhany alatt. Ezt követően gondoskodjunk magasabb páratartalomról.
Gombás betegségekkel akkor kell számolnunk, ha például a tőosztásnál szennyezett kést használtunk. Ezért a vágási felületeket kenjük be faszénporral.
A levélszélek elszáradásának két oka lehet: a száraz levegő vagy a rendszertelen öntözés. Ebben az esetben változtassunk gondozási szokásainkon.
Ne felejtsük azonban: ennél a növénynél is előfordul, hogy az idősebb levelek veszítenek szépségükből.

TANÁCSOK DIÓHÉJBAN

Méret és növekedés
A zebralevél 30—40 cm magasra nő. Zöld színű, sötétvörösen pettyezett levelei erősen hullámosak. A levélnyelek közvetlenül a földből nőnek ki. A széles leveleken jól kivehető az erezet.

Virág és illat

Megfelelő rövidnappalos kezelés esetén a növény egész évben virágozhat. A természetes virágzási időszak nyár végére esik. A hosszú száron ülő virágok tartós, narancsszínű, koronára emlékeztető fel- levelekből állnak, a köztük elhelyezkedő apró virágok nem illatosak.

Öntözés és trágyázás

A föld legyen mindig egyenletesen nyirkos. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki. Öntözéshez használjunk állott, mészmentes vizet. A növekedési időszakban hetente adjunk a növénynek enyhe tápoldatot.

Föld és átültetés
Az általános virágföldhöz keverjünk egynegyed rész tőzegkorpát vagy perlitet. Gondoskodjunk megfelelő vízelvezetésről is. Az átültetést kora tavasszal végezzük.

Nyesés, visszavágás
A megbarnult levélszéleket ollóval vágjuk körül. A csúnya leveleket alapjuknál távolítsuk el. Egyébként nincs szükség visszavágásra.

Szaporítás
Átültetéskor végzett tőosztással .

Környezet
Meleg, magas páratartalmú helyen tartsuk.

Fény és hőmérséklet
A zebralevél sok fényt igényel, a közvetlen napsütést azonban nem tűri. Nyáron keleti vagy nyugati, télen inkább déli fekvésű ablakba állítsuk. A hőmérséklet még a hideg évszakban sem süllyedhet 18°C alá.