Szobaliliom

Szobaliliom (Clivia miniata)

A növénybarátok közül bizonyára sokan emlékeznek a klíviának is nevezett, élénk narancssárga virágú szobaliliomra, amely nagymamáink idejében kedvelt szobanövénynek számított.

Örökzöld levelek
A szobaliliom a hagymás növények családjába tartozik, sötétzöld levelei mégis egy gyökértömegből, azaz erőteljes, húsos gyöktörzsből nőnek ki. A hatalmas, többnyire narancssárga virágzat szilárdan rögzül az erős zöld szárhoz. A tölcséres virágok száma egyértelműen megmutatja, megfelelő gondozásban részesül-e a növény, és jól fejlődik-e. Az idősebb növények évente kétszer nyílnak.

Virágzáskor sok vizet igényel
A virágzás időszakában bőségesen öntözzük a növényt, utána csökkentsük a víz mennyiségét, télen pedig egyáltalán ne öntözzük.

Dél-Afrikai eredet
A szobaliliom a Natalhegység sziklás területein vadon nő. Nem tudni pontosan miért, de a növény Észak-Cumberland Clive keresztnevű hercegnőjéről kapta latin nevét. A nemesítésnek köszönhetően a szobanövény ragyogó virágainak színe ma már a sötét narancssárgától a sárgásfehérig terjed.

Egyszerű a szaporítás
A szobaliliomot könnyen szaporíthatjuk a levelek tövénél fejlődő hajtásokról. Ha körülbelül 15 cm hosszúra nőttek, vágjuk le őket a gyökértömeg agy darabjával együtt.

Virágpompa sok munkával
A szobaliliom egész évben gondos ápolást igényel, különben nem virágzik, hanem örökzöld levélnövény marad. Szeptembertől januárig pihentetésre van szüksége- úgy, ahogyan azt dél-afrikai hazájában megszokta.