Kínai őszirózsa

A kínai őszirózsa egyedülállóan színpompás nyári virág. Számtalan faja és fajtája létezik, amelyek magassága eltérő, ezenkívül virágszíneikben és a virágok formájában is különböznek egymástól.

Késő őszig élénk színekben pompázik
A kínai őszirózsa Kínából származik, de már régóta kedvelt nyári virág egész Európában. A nemesítések során a legkülönbözőbb méretű és virágalakú fajták jelentek meg a piacokon, amelyek különféle csodálatos színekben pompáznak.

Felálló, elágazó növekedés
A kínai őszirózsa erőteljes, bokros növekedésű növény, amely sok oldalelágazást nevel. A felálló hajtásokat számtalan váltakozó állású levél borítja.

Gazdag virágzás
A különböző fajok, fajták és hibridek virágai eltérő méretűek és alakúak lehetnek. Vannak közöttük egyszerű-, félig telt- és teltvirágúak, amelyek szirmai keskenyek vagy szélesek. Nyártól késő őszig virágoznak.

Egyszerűen szaporítható magvetéssel
A legegyszerűbb, ha a magokat májusban rögtön végleges helyükre vetjük, de ilyenkor a kikelő növényeket júniusban feltétlenül ritkítsuk ki. A lakásban már márciusban vagy áprilisban elvethetjük szaporítóládába a magokat. A palántákat május végén ültessük ki a szabadba, így korábban virágba borulnak a növények.

Magok saját nevelésű növényekről
Annak ellenére, hogy a saját gyűjtésű magokból kikelő növények nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, érdemes próbálkozni a nevelésükkel.

Szeptember vége
Ekkorra már a legtöbb kínai őszirózsa elvirágzik, és hozzáfoghatunk a magok begyűjtéséhez. Csak a legszebb, legerőteljesebb példányokról szedjünk magot. Címkézzük fel a zacskókat, és tegyük őket száraz, meleg, hogy  helyre kiszáradhassanak. Gondoskodjunk megfelelő szellőzésről is.

Télen hűvös helyen
A megjelölt magokat télen tároljuk hűvös helyen, tavasszal pedig ültessük el őket.

Vágott virágként is kedvelt
Az őszirózsa a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Tartóssága miatt vágott virágként is kedvelt. A különböző színű virágokból összeállított csokrok nagyon mutatósak.