Körömvirág

Az élénk narancs- vagy citromsárga virágait májustól októberig hozó körömvirág a mi éghajlatunkon, a leghálásabb erkélyen, teraszon, illetve kertben nevelhető növények közé tartozik.

Nem csupán szépsége miatt kedveljük
A körömvirág a Földközi-tenger vidékéről származik. Már a keresztes hadjáratok idején is termesztették kerti növényként, ám nem pusztán szépsége, hanem gyógyereje miatt is. Napjainkban ismét reneszánszát éli a természetgyógyászatban. Ugyanakkor vágott virágként is igen kedvelt, hiszen sokáig szép marad, sőt a színes szélű bimbók ki is nyílnak a vázában.
Egynyári növény lévén az első vetés kissé munkaigényes ugyan, de a későbbiekben a gondozás és a talaj tekintetében igénytelennek bizonyul.
Erős illatának köszönhetően a körömvirág elűzi a kártevőket, ezért más virágok, de akár konyhakerti zöldségek közé is szívesen ültetik.

Különböző fajták

A körömvirágnak számos fajtája létezik, köztük olyan új nemesítések is, amelyek már alig emlékeztetnek a nagymama kertjéből ismert növényre. Egy részük gömb alakú, tömött virágokat hoz, mint például a vágott virágnak is alkalmas, 50 centiméter magasra nyúló, hosszú szárú amerikai fajta, a ’Balls’. A 30 centiméter magasra növő, ’Fiesta gitana’ elnevezésű fajta a ’Balls’-hoz hasonlóan sárga és narancs árnyalatú virágokat hoz, ám annál zömökebb felépítésű.

Szívós nyári virág

Ha a körömvirágot a szokott időben – májusban vagy júniusban – vetjük el, júliusban számíthatunk az első virágokra. A magok mintegy 14 nap alatt csíráznak ki. Mihelyt a levelek megerősödtek, ritkítsuk ki a növényeket úgy, hogy 25-30 centiméterre legyenek egymástól. Más a helyzet, ha a kertünkben van már körömvirág, ezek ugyanis maguktól szaporodnak, elhullajtott magvaikról.

A lakásban már január-február tájékán vethetünk
Ha a magokat januárban vagy februárban elvetjük a lakásban, a körömvirág már májusban kivirágzik. Ilyenkor két-két magot dugjunk egy cserép földbe, 1 cm mélyre. Használjunk laza virágföldet. A csírázáshoz biztosítsunk 8-15 Celsius fok közötti hőmérsékletet.

Átültetés március végén
A fiatal növényeket március végén ültessük át nagyobb cserépbe, a fagyveszély elmúltával pedig tegyük ki a szabadba, napos, meleg helyre. Akár mindjárt be is ültethetjük őket erkélyládába vagy növénytálba. Az első bimbók megjelenéséig mérsékelten, később bőségesen locsoljuk a növényeket. Kéthetente tegyünk az öntözővízbe tápoldatot. A hervadásnak indult virágokat azonnal vágjuk le, hogy elősegítsük az újak fejlődését.